Българският икономическият растеж показва устойчивост. 1Q20 флаш БВП показва 0,3% увеличение в сравнение с предходното тримесечие. Подробностите предстоят на 4 юни, пише ИНГ.

Флаш версията съдържа някои ограничени подробности за няколко продукта от БВП. В сравнение с 4Q19 крайното потребление свидетелства за много малко свиване от 0,1%, брутното образуване на основен капитал се сви с 0,9%, докато нетният износ до голяма степен беше плосък.

По принцип, брутният компонент на добавената стойност се разшири само с 0,1%, като отгоре на статистическите корекции се добави допълнителните 0,2 процентни пункта, за да се получи общият ръст от 0,3% на тримесечие.

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

БВП на Германия се сви с 2,2% през първото тримесечие

Без значение как ще изглежда подробната картина на 4 юни, България вероятно ще бъде една от малкото европейски държави, които показват разрастване на БВП през първото тримесечие на 2020 г.

0.3% аванс срещу 4Q19 се превръща в аванс от 2.4% срещу 1Q19. Това означава, че дори ако поддържаме прогнозите си за останалата част от годината постоянни, все пак трябва да се актуализира прогнозата за растеж на БВП през 2020 г. от -6.2% до -5%.

Следователно, въпреки че второто тримесечие със сигурност ще изглежда доста по-лошо, не е всичко е обречено и мрачно за българската икономика.

Борисов отчита, че сме влезли в добро икономическо състояние в кризата

Борисов отчита, че сме влезли в добро икономическо състояние в кризата

ЕК прогнозирала, че това ще да ни помогне по-бързо да се възстановим