Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пристигна в Ирак за официални разговори с правителството по актуалните проблеми на страната и региона, предаде кувейтската информационна агенция „Куна".

Според агенцията той ще се срещне лично с премиера Нури ал-Малики и правителствения говорител Осама ал-Нуджаифи.

Сред предизвикателствата, които ще бъдат обсъждани, са нарастващото напрежение между сунити и шиити в т.нар. Сунитски триъгълник, както и повишената активност на различните терористични групировки на територията на страната през последните месеци.

Само преди два дни Съвета за сигурност на ООН излезе със становище, че подкрепя иракското правителство в борбата срещу тероризма. Припомняме, че през изминалата седмица властите в страната изпратиха военни в разположената на запад от Багдад област Ал Анбар, контролирана от свързани с „Ал Кайда" въоръжени терористични групировки.

В неделя премиерът на Ирак обяви, че няма да изпраща военни в населения предимно със сунити град Фалуджа, превзет от бойци на терористичната организация „Ислямска държава в Иран и Леванта". Нури ал-Малики обеща, че в опит да се успокои напрежението между двете най-големи религиозни групи, в размирните райони ще оперират единствено представители на редовните милиции, гарантиращи сигурността в отделните мухафази (административни области) в страната след оттеглянето на международната коалиция.

По време на срещата Бан Ки-мун е предвидил обсъждането и на усилията за помирение в съседна Сирия. През декември ръководителят на доминираното от шиити правителство Малики обяви, че освен вътрешните борби между основните религиозни групи в страната, основен принос за насилието в Ирак има и задълбочаването на конфликта в съседна Сирия, който подхранва тероризма в региона.

На Коледа иракските власти оповестиха, че новата стратегия на ислямистите от „Джабхад ан-Нусра", които редовно пресичат границата между Сирия и Ирак, е да отвличат служители на ООН. Багдад се сдоби с информацията след като няколко ислямисти бяха пленени и подложени на разпит от силите за сигурност.

През февруари миналата година година служител на ООН бе пленен от бойци на Сирийската свободна армия. Карл Кампо бе похитен по време на патрул в демилитаризираната зона между Израел и Сирия в района на Голанските възвишения.

През октомври той все пак бе освободен и предаден на сирийските власти, които го върнаха невредим на международната организация.

Ирак продължава да полага сериозни усилия, за да овладее повишената активност на различни терористични групи, който от началото на миналата година отнеха повече от 7 000 човешки живота.