Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова иранските власти незабавно да прекратят използването на сила по отношение на участниците в протестите, започнали след победата на Махмуд Ахмадинеджад на президентските избори.

Това съобщи Ройтерс.

В изявление, разпространено от пресслужбата на генералния секретар, се казва, че властите в Иран, начело с новоизбрания държавен глава, са длъжни да започнат диалог с опозицията, за да намерят изход от сложната ситуация.

Бан Ки Мун изисква от иранското ръководство "незабавно да прекрати арестите, заплахите и използването на сила" по отношение на цивилното население на страната. Иран не трябва да потъпква гражданските и политически права на митингуващите опозиционери, подчертава генсекът.

Бан Ки Мун по-рано излезе с коментари за политическата обстановка в Иран, но тогава той се придържаше към по-внимателна позиция в изявленията си, като призоваваше властите да уважават волята на народа.

Сега риториката на генералния секретар на ООН е придобила очевидно критичен характер по отношение на властите в Иран, отбелязва Ройтерс.