Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за незабавно прекратяване на обстрела на територията на Израел и на ивицата Газа. Той обяви, че заминава за Кайро, за да участва в преговорите за прекратяване на бойните действия.

От началото на сегашната остра фаза на конфликта,  на израелска територия са засечени 76 ракети, изстреляни от палестинците от Газа, като 36 от тях са прихванати от противоракетната система „Железен купол", сочат данни на израелските власти.

Вчерашният ден беше най-кървавият от началото на  обстрела. През изминалата нощ  ивицата Газа беше обстрелвана от израелски бойни кораби.
Рано тази сутрин, при нов въздушен удар са убити още трима палестинци, сред които има и дете.

При вчерашния израелски въздушен удар, насочен срещу лидерите на движението ХАМАС, в Газа загинаха 11 палестинци.
От 14 ноември досега са убити най-малко 73-ма палестинци и трима израелци.

Екстремистите от ХАМАС обстрелваха градовете Тел Авив, Ашдод, Ашкелон и Офаким. Има ранени.

Междувременно информационните агенции съобщиха, че чешкият премиер Петр Нечас е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и е заявил, че Израел има право да се защити от атаките.
Вчера чешкият президент Вацлав Клаус трябваше да пристигне на официално посещение в Тел Авив, но  то беше отменено заради напрежението н региона.

Вчера американският президент Барак Обама, заяви, че Съединените щати признават правото на самоотбрана на Израел в конфликта с палестинците. По думите му, усилията за постигане на мир в Близкия Изток трябва да започнат от това - нито една ракета да не пада на израелска територия.
Няма държава в света, която би търпяла над гражданите й да се изсипва дъжд от ракети, изстрелвани от чужда територия, заяви Обама по време на визитата си в Тайланд.

Преди това премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че армията на страната е готова за „значително разширяване" на операцията срещу ХАМАС в Газа.

Припомняме на 14 ноември Израел предприе мащабна операция срещу екстремистите в Газа, в отговор на масираните ракетни атаки на палестинците срещу израелски градове.  При израелския въздушен удар беше убит лидерът на  ХАМАС  Ахмед ал Джабари, след което бяха поразени инфраструктурни обекти на движението.