Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще посети Кипър от 31 януари до 2 февруари, за да даде импулс на преговорите между лидерите на двете кипърски общности за обединение на острова.

"Генералният секретар иска лично да демонстрира подкрепа за усилията им", се казва в изявление на говорителя на Бан Ки Мун.

През май 2008 г. лидерите на двете кипърски общности заявиха готовността си за обединяване на острова на принципа на двуобщностната и двузонална федерация и политическо равенство. Това предполага единно представителство на международната сцена, както и съществуването на две равноправни държави, влизащи в състава на федерация. Вече две години лидерите на двете общности водят преговори за решаване на въпросите за бъдещата федерация, в т.ч и сформирането на правителство и приемане на законодателство.

На остров Кипър е разположена мисия на ООН - въоръжени сили по поддържане на мира. Те са създадени с резолюция на СС на ООН от 4 март 1964 г. с цел предотвратяване на възобновяване на стълкновенията между кипърско-гръцката и кипърско-турската общности и за поддържане на реда и закона.