Протестиращите студентски лидери на Бангладеш поискаха във вторник парламентът да бъде разпуснат и предупредиха за строга реакция, ако срокът им не бъде спазен, ден след като премиерът Шейх Хасина подаде оставка и избяга от страната, предава "Ройтерс".

Нахид Ислам , един от ключовите организатори на студентското движение срещу Хасина, каза във видео във Facebook с трима други лидери, че парламентът трябва да бъде разпуснат до 15:00 ч. местно време във вторник и помоли студентите да бъдат готови, ако това стане не се случи.

Главнокомандващият армията на Бангладеш генерал Вакер-уз-Заман трябваше да се срещне със студентски лидери в 9:00 часа българско време, за да обсъдят формирането на временно правителство, което се очаква да проведе избори скоро след като поеме властта. Заман обяви оставката на Хасина в понеделник.

Не стана ясно дали срещата се е състояла и дали срокът на студентите да разпуснат парламента е изтекъл след нея.

По-рано във вторник  относително спокойствие се върна в столицата Дака, въпреки че трафикът беше по-слаб от обикновено и няколко училища бяха отворени отново с оскъдно присъствие, след като бяха затворени в средата на юли, тъй като протестите срещу квотите за държавни работни места се превърнаха в широка кампания срещу управлението на Хасина.

Около 300 души бяха убити и хиляди бяха ранени при насилието, което разкъса страната.

Студентски лидери, които оглавиха движението за оставката на Хасина , казаха, че искат Нобеловия лауреат за мир Мохамед Юнус за главен съветник на временното правителство, а говорител на Юнус каза, че той се е съгласил с тяхното искане.

Десетки арестувани при антиправителствен протест в Нигерия

Десетки арестувани при антиправителствен протест в Нигерия

Полицията разпръсна демонстраните в столицата Абуджа със сълзотворен газ