Най-малко 27 са убити и десетки са ранени на днешните протести в Бангладеш, като полицията е използвала сълзотворен газ и е хвърляла шокови гранати, за да разпръсне протестиращите, които искат оставката на премиера Шейх Хасина, предаде "Ройтерс".

Размириците са най-големият тест за правителството след смъртоносните протест през януари, когато Хасина спечели пети пореден мандат на тогавашните избори. Сегашните протести накараха правителството да ограничи интернет услугите.

По думите на свидетели двама строителни работници бяха убити на път за работа и 30 бяха ранени в централната област Мунсигандж на страната по време на тристранен сблъсък на протестиращи, полиция и активисти на управляващата партия.

"Те бяха докарани мъртви в болницата с огнестрелни рани", каза Абу Хена Мохамад Джамал, началник на областната болница.

Бангладеш наложи блокада след протести, при които загинаха стотици

Бангладеш наложи блокада след протести, при които загинаха стотици

Спря интернета и комуникаците, затвори университети и бизнеси, разположи военни по улиците в столицата

Полицията обаче отрича да е стреляла по протестиращите и въпреки това взривени импровизирани експлозиви са превърнали района в бойно поле. Насилие избухна на други места в южноазиатската държава, докато протестиращите блокираха главни магистрали.

Най-малко трима души бяха убити и 50 ранени в североизточната област Пабна по време на сблъсък между протестиращи и активисти, които подкрепят управляващата партия "Авами лиг".

Още двама бяха убити при насилие в северната област Богура, съобщиха служители на болницата.

Група протестиращи атакува и вандализира столичната болница, като студентски протестиращи стартираха програма за отказ от сътрудничество в болницата, за да настояват за искането си за оставка на правителството.

Припомняме, че миналия месец около 150 човека бяха убити, хиляди са ранени, а около 10 000 са арестувани при от демонстрации, водени от студентски групи, протестиращи срещу квотите за държавни работни места.

Протестите стихнаха, след като Върховният съд отмени повечето квоти, но студентите се върнаха отново по улиците миналата седмица, настоявайки за справедливост за семействата на убитите.

Критиците на Хасина, заедно с правозащитните групи, обвиниха нейното правителство в използване на прекомерна сила, за да унищожи движението, обвинение, което то отрича.

Правителството пекъсна високоскоростните интернет услуги, съобщиха мобилните оператори, докато социалните медийни платформи Facebook и WhatsApp не бяха достъпни, дори чрез широколентови връзки.

Продължават сблъсъците по протестите срещу властта в Бангладеш

Продължават сблъсъците по протестите срещу властта в Бангладеш

Стрелба и сълзотворен газ по демонстрантите в петък, ден след като над 20 души загинаха