Полицията и служителите по сигурността в Бангладеш стреляха с куршуми и сълзотворен газ срещу протестиращите и забраниха всички събирания в столицата в петък, съобщава АП.

Интернет и мобилните услуги бяха прекъснати след дни на смъртоносни сблъсъци заради разпределението на държавни длъжности.

Протестите, които започнаха преди седмици, но ескалираха рязко в понеделник, са най-голямото предизвикателство за премиера Шейх Хасина, откакто тя спечели четвърти пореден мандат след изборите през януари. Основните опозиционни групи бойкотираха изборите. Местният телевизионен канал Somoy TR съобщи, че още четирима души са загинали при последните сблъсъци.

Пети мандат за премиера на Бангладеш

Пети мандат за премиера на Бангладеш

Опозицията отхвърли изборите

Това идва ден след най-кървавия ден на демонстрации досега, когато 22-ма души бяха убити, според местни медии, докато протестиращи студенти се опитваха да наложат "пълно затваряне" на страната.

Властите не могат да бъдат открити веднага, за да потвърдят данните за смъртните случаи.

Хаосът подчерта кризата в управлението и икономиката на Бангладеш и разочарованието на младите висшисти пред липсата на добри работни места.

Правителството е разположило полиция и паравоенни сили в столицата, за да блокират и разпръснат протестите. В сряда университети, включително най-големите в страната, преустановиха занятията и затвориха общежитията, а в петък полицията в Дака каза, че забранява всички събирания и демонстрации в столицата.

Репортер на Асошиейтед прес е видял служители на граничната охрана да стрелят по повече от 1000 протестиращи, които се бяха събрали пред главния офис на държавната телевизия Бангладеш, която беше нападната и подпалена от протестиращи предишния ден.

Бангладеш провежда избори на фона на протести и насилие

Бангладеш провежда избори на фона на протести и насилие

Премиерът Шейх Хасина е на път да спечели четвърти пореден мандат

Протестиращите настояват за прекратяване на квотната система, която запазва до 30% от държавните работни места за роднини на ветерани, които са се сражавали във войната за независимост на Бангладеш през 1971 г. срещу Пакистан.

Те твърдят, че системата е дискриминационна и облагодетелства поддръжниците на министър-председателя Шейх Хасина, чиято партия Awami League ръководи движението за независимост, и искат тя да бъде заменена със система, основана на заслуги.

Хасина обаче защити квотната система, като каза, че ветераните заслужават най-голямо уважение за приноса си към войната, независимо от политическата им принадлежност.