Войници патрулират в столицата на Бангладеш Дака заради комендантски час в събота, a правителството нареди всички офиси и институции да останат затворени за два дни. 

Това бе наложено, след като най-малко 114 души бяха убити тази седмица по време на студентски протести срещу правителствените квоти за работа, съобщава "Ройтерс".

Броят на загиналите продължава да нараства. 

Най-малко четирима души са загинали, според болнични данни, по време на спорадични сблъсъци в събота в някои райони на Дака, която беше центърът на протестите и където силите за сигурност поставиха пътни блокади, за да наложат полицейски час.

Правителството на премиера Шейх Хасина обяви неделя и понеделник за "официални празници" поради ситуацията в страната, като само службите за спешна помощ могат да работят.

Властите затвориха университети и колежи от сряда. Комуникациите в Бангладеш бяха спрени от четвъртък.

Припомняме, че протестите избухнаха след студентския гняв срещу квотите за държавни работни места, които включват 30%, запазени за семействата на онези, които се бориха за независимост от Пакистан.

Правителството на Хасина премахна квотната система през 2018 г., но съдът я възстанови миналия месец. Върховният съд спря решението след обжалване на правителството и ще разгледа делото в неделя, след като се съгласи да насрочи изслушване, насрочено за 7 август.

Демонстрациите - най-големите, откакто Хасина беше преизбрана за четвърти пореден мандат тази година - бяха подхранвани и от високата безработица сред младите хора, които са около една пета от населението.

Продължават сблъсъците по протестите срещу властта в Бангладеш

Продължават сблъсъците по протестите срещу властта в Бангладеш

Стрелба и сълзотворен газ по демонстрантите в петък, ден след като над 20 души загинаха

Телефонните обаждания в чужбина най-често не успяха да се свържат, докато уебсайтовете на базирани в Бангладеш медийни организации не се актуализираха и техните акаунти в социалните медии останаха неактивни.

"Спирането на интернет в страна с близо 170 милиона души е драстична стъпка, такава, каквато не сме виждали от египетската революция от 2011 г.", каза Джон Хайдеман, главен учен в отдела за мрежи и киберсигурност в USC Viterbi's Институт по информационни науки.

През седмицата полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и хвърля звукови гранати, за да разпръсне протестиращите, хвърлящи тухли и подпалващи превозни средства.

Пети мандат за премиера на Бангладеш

Пети мандат за премиера на Бангладеш

Опозицията отхвърли изборите

Полицейският час беше облекчен за два часа от обяд в събота, за да могат хората да пазаруват за доставки и да свършат други домакински задължения. То ще продължи до 10 часа сутринта в неделя, когато правителството ще оцени ситуацията.