Най-малко 147 души са загинали при сблъсъците в Бангладеш. Това е съобщил министърът на вътрешните работи на Бангладеш Асадузаман Хан. Това са и първите по-цялостни данни относно броя на загиналите, съобщава Анадолската агенция. 

Сред загиналите има студенти, полицаи, активисти и хора от различни професии. В ход е допълнително разследване, за да се определи общият брой на загиналите.

Според независими оценки жертвите са над 200.

По-рано през деня правителството възстанови услугите за мобилен интернет след 10 дни прекъсване.

След серия протести Върховният съд на Бангладеш премахва повечето квоти за работа

След серия протести Върховният съд на Бангладеш премахва повечето квоти за работа

При протестите загинаха най-малко 114 души

Припомняме, че Върховният съд на Бангладеш отмени повечето квоти за държавни работни места, които предизвикаха националните студентски протести.

Отхвърляйки решение на по-нисш съд, Апелативният отдел на Върховния съд разпореди 93% от държавните работни места в южноазиатската държава да бъдат отворени за кандидати според заслугите, каза главният прокурор на Бангладеш Амин Удин.

Той изрази надежда, че ситуацията в страната ще се нормализира. Главният прокурор ще поиска от правителството да открие виновниците зад насилието и да предприеме строги действия срещу тях.

Бангладеш наложи блокада след протести, при които загинаха стотици

Бангладеш наложи блокада след протести, при които загинаха стотици

Спря интернета и комуникаците, затвори университети и бизнеси, разположи военни по улиците в столицата

Правителството на премиера Шейх Хасина премахна квотната система още през 2018 г., но съдът я възстанови миналия месец, определяйки общите квоти на 56%, което предизвика протестите и последвалите правителствени репресии.

Услугите за интернет и текстови съобщения в Бангладеш бяха спрени по време на демонстрациите.

Войници патрулираха по улиците на столицата Дака, където бяха поставени контролно-пропускателни пунктове на армията, след като правителството нареди вечерен час в петък.

Местните медии съобщиха за отделни сблъсъци по-рано през деня между протестиращи и силите за сигурност.