Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина подаде оставка и напусна страната, съобщиха местните медии, след като много хора бяха убити при едни от най-големите протести от създаването на южноазиатската страна преди повече от пет десетилетия, предаде Ройтерс.

Малко повече от месец след като стана началник на армията на Бангладеш, генерал Уакер-Уз-Заман попадна в светлината на прожекторите, обявявайки оставката на премиера Шейх Хасина, която избяга от страната в понеделник.

Заман каза в телевизионно обръщение, че след дискусии с "всички политически партии" е решено да бъде сформирано временно правителство.

Към момента не е ясно дали армията ще играе роля, но Заман каза: "Сега ще отидем при президента на страната, където ще обсъдим формирането на временно правителство, на временни власти, и управлението на нацията," каза той.

В 16:50 часа местно време (13:50 часа българско време) международното летище в столицата Дака бе напълно затворено за всякакви полети заради обстановката в страната. То няма да работи до второ нареждане.

Протестиращите студенти в Бангладеш тръгнаха към столицата Дака в понеделник, пренебрегвайки въведения в цялата страна полицейски час, за да настояват премиера Шейх Хасина да подаде оставка. Това се случва ден след като сблъсъци, съпроводени с много насилие, доведоха до почти 100 жертви. Бронирани машини и войници патрулират по улиците на Дака в понеделник, като се наблюдава минимален граждански трафик.

По време на насилието в неделя, при което загинаха най-малко 91 души и стотици бяха ранени, полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне десетки хиляди протестиращи в цялата страна. Полицейският час бе въведен в неделя вечерта, спирайки железопътния трафик и затваряйки текстилната индустрия в страната.

Протестите, започнати от студентски групи, които настояваха за премахване на спорната квотна система за държавни работни места, ескалираха в движение, изискващо оставката на Хасина. Броят на загиналите в неделя, включително 13 полицаи, е най-големият в съвременната история на страната, надхвърляйки 67-те жертви от подобен протест на 19 юли.

Правителството обяви неограничен полицейски час, започващ в 18:00 часа в неделя, и тридневна обща ваканция, започваща от понеделник. Координаторът на протестите Асиф Махмуд призова във Facebook за масов марш към Дака, докато студентският лидер Зубаир каза пред Reuters TV, че никой не може да ги спре.

Армията на Бангладеш призовава за спазване на полицейския час, подчертавайки необходимостта от сигурност за живота и имуществото. През уикенда бяха извършени атаки и палежи, насочени към правителствени сгради, офиси на управляващата партия, полицейски участъци и домове на обществени представители в 39 от 64-те области на страната.

Железниците на Бангладеш прекратиха услугите поради насилието, а фабриките за облекло, които доставят на световни марки, затвориха за неопределено време. Асоциацията на производителите и износителите на облекло в Бангладеш посочи сигурността на работниците като причина за затварянето.

Пенсионирани военни офицери призоваха за политически инициативи за разрешаване на кризата, докато началникът на армията генерал Уакер-Уз-Заман потвърди подкрепата на армията за обществените интереси. Въпреки това, планираният брифинг за медиите на висши армейски ръководители беше отменен без обяснение.

Критици, включително групи за защита на човешките права, обвиняват правителството в използването на прекомерна сила срещу протестиращите, обвинение, което Хасина и нейните министри отричат. Правителството затвори високоскоростните интернет услуги и ограничи достъпа до социални медийни платформи и новинарски уебсайтове.

Протестите спряха след като Върховният съд премахна повечето квоти, но се възобновиха миналата седмица с искане за справедливост за загиналите и оставка на Хасина. Хасина определи насилствените протестиращи като терористи, докато лидерът на опозицията Тарик Рахман описа конфликта като борба между автокрация и демокрация, призовавайки за международна подкрепа за справедливост.

Още убити и ранени при антиправителствените протести в Бангладеш

Още убити и ранени при антиправителствените протести в Бангладеш

Поне 27 са убити, а десетки са ранени и на днешните протести