Полицията в Бангладеш е убила най-малко 86 души и е арестувала около 7000, след като предприе крути мерки срещу трафика на наркотици, обявиха официални лица, засилвайки опасенията на правозащитници от подобна война срещу наркотиците като във Филипините, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Шейх Хасина одобри кампанията за борба с наркотиците в началото на май, за да се справи с разпространението на широко известен метамфетамин в Азия, от който печалбите се оценяват на 3 млрд. долара годишно.

Дрогата се добива от североизточната част на Мианмар и се контрабандира в съседен Бангладеш.

Дутерте съветва наркодилъри да стоят по затворите и да живеят по-дълго

Дутерте съветва наркодилъри да стоят по затворите и да живеят по-дълго

Той иска да възобнови и военното обучение за полицията

"В последно време търговията с наркотици се засили и смятаме, че хората трябва да бъдат бдителни и мотивирани да предприемат действия срещу нея", изтъкна местен висш полицейски началник, допълвайки: "Процесът ще продължи до неговото пълно изкореняване."

По думите му, полицията е арестувала шестима души в неделя, включително 12-годишно момче от мюсюлманската общност на рохингите в Мианмар, които са носили 3 250 таблетки метамфетамин в столицата Дака.

Според властите в Бангладеш напливът през миналата година на рохинги, бягащи от Мианмар, в която мнозинството от населението е будистко, е отчасти виновен за нарастващото използване на метамфетамин. Ала мнозина рохинги твърдят, че техните младежи са подтиквани да вършат престъплението, защото не могат да работят законно или, в много случаи, да получат достъп до помощ.

86-те смъртни случая са станали, докато полицията се е защитавала в конфронтации със заподозрени наркотрафиканти, изтъкна Мюфти Махмуд Хан, който е директор на полицейския батальон за бързо реагиране.

"Тяхно право е да се защитят от атаката", изтъкна Мюфти.

Правозащитници са притеснени, че кампанията в Бангладеш взима за пример войната срещу наркотиците във Филипините, в която през последните две години бяха избити хиляди хора.

"Правителството на Шейх Хасина твърди, че е защитник на правата на човека, затова трябва да поправи проблемите, да даде пример, вместо да иска да бъде сравнявано с насилнически режим", подчертава директорът за Южна Азия на международната правозащитна организация Human Rights Watch.

То изтъкна, че правителството "трябва да обърне внимание на опасенията и обвиненията на семейства и правозащитници, че няколко от тези смъртни случаи могат да са незаконни убийства".

Вътрешният министър Асадузаман Хан отхвърли обвиненията на правозащитната организация и отрече, че полицията е извършила незаконни убийства. По думите му, десетки полицаи са били ранени при операции за борба с наркотиците.