Банката на Англия, централната банка на Обединеното кралство, обяви 100 милиарда британски лири нов стимул в подкрепа на икономиката на Обединеното кралство.

Тя също така поддържа основния лихвен процент на исторически ниски нива от 0,1%.

Новият стимул ще бъде под формата на количествени облекчения, като правителството изкупува милиарди лири държавни облигации, за да поддържа изкуствено ниските лихви в икономиката.

Това е последваща стъпка след програма за 200 милиарда паунда за изкупуване на облигации през март.

Количественото облекчаване (QE) е предназначено да намали разходите за заеми за бизнеса, физическите лица и правителството, като по този начин стимулира икономическия растеж.

Банката на Англия- която може да създава нови пари по електронен път - изкупува големи количества държавни облигации. Това са обещания за връщане на определена сума пари в бъдеще и плащане на лихви междувременно.

С повишаване на търсенето цените на тези облигации се покачват на пазара, докато лихвите по тях падат. Много от лихвите, предлагани от банките на фирми и физически лица, се влияят от цената на държавните облигации.

QE също така помага на правителството на Обединеното кралство по-евтино да заема големи суми пари, което е ключово за финансирането на коронавирусния му отговор.

Великобритания е пред най-тежката си рецесия от 300 г. насам

Великобритания е пред най-тежката си рецесия от 300 г. насам

Не само заради коронавируса, а и заради Брекзит...