Бърни Сандърс, който през февруари обяви, че отново ще се кандидатира за президент, днес предложи план за анулиране на медицински дълг в размер на 81 милиарда долара, който в момента дължат американски граждани. Сандърс обаче не посочи подробности по какъв начин ще бъдат покрити задълженията, съобщава Ройтерс.

Бърни Сандърс се превърнал в милионер след първата кампания за президент

Бърни Сандърс се превърнал в милионер след първата кампания за президент

В декларациите са включени сенатската заплата с хонорари от книги

Планът на Сандърс, който е независим сенатор от щата Върмонт, предвижда правителството да договори и изплати просрочените задължения за покриване на разходите по медицинска помощ, в случаи, за които е подадена информация на колекторски фирми.

Сандърс уточнява, че предложението му ще доведе до отмяна на някои точки от Закона за личен фалит, чиято последна по-сериозна редакция бе направена през 2005 г. и така ще стане възможно да отпаднат някои съществуващи и дори бъдещи задължения по изплащане на медицинска помощ.

"В Съединените американски щати вашето бъдеще и бъдещето на вашите финанси не трябва да бъде унищожено, защото вие или член на семейството ви се разболявате", казва Сандърс. "Това е недопустимо. Писна ми и ми омръзна да ставам свидетел на това как всяка година над 500 000 американци обявяват банкрут, защото не могат да изплатят скандално високите си разходи по спешна медицинска помощ или болничен престой."

Според Сандърс така нареченият "медицински дълг" е най-честата причина за фалит, като над половин милион американци трупат задължения от този тип всяка година. В същото време Сандърс е убеден, че Законът за личен фалит затруднява погасяването на медицинския дълг, като налага строги условия за имуществено състояние и премахва основните механизми за защита на потребителите.

"Законът за личния фалит обрече много семейства с медицински дълг на бедност - проблем, с който не могат да се справят години наред. Според този закон те трябва да плащат за консултации, които да им бъдат предоставени от колекторски фирми, и след това да подадат заявление за фалит. Така те са принудени да плащат за скъпи юридически услуги, а целта им е единствено по надлежен ред да обявят своя медицински фалит", обяснява сенаторът.

Демократите не вярват на магията на Бърни Сандърс

Демократите не вярват на магията на Бърни Сандърс

Бившият вицепрезидент Джо Байдън трупа популярност

Припомняме, че Сандърс е един от най-левите конкуренти за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ. Заедно с близо двадесет други кандидати той участва в надпреварата да получи правото през ноември 2020 г. да се изправи срещу сегашния президент от Републиканската партия - Доналд Тръмп.

.