Еврокомисията приветства антикризисната програма на новото правителство на Италия. Това заяви шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Ние смятаме, че програмата в представения вид позволява решаването на проблемите, пред които е изправена Италия. Тези проблеми са големи, но преодолими, подчерта Барозу пред журналисти след преговорите в Брюксел с нови министър-председател на Италия Марио Монти.

По думите му на кабинета на Монти предстои изпълнението на „историческа мисия" по отношение на плановете за реализация на структурните реформи.

От своя страна Марио Монти увери Барозу, че правителството му ще съобразява действията с изискванията на европейските партньори.

Оставката на Берлускони дойде в резултат на политическата криза, която се разрази на фона на сериозните финансово-икономически трудности, изпитвани последно време от Рим.

Той подаде оставка, след като италианският парламент одобри окончателно пакета от рестриктивни антикризисни мерки. По-рано италианският Сенат одобри новите антикризисни мерки. Антикризисният пакет включва ключови икономически реформи, имащи за цел да предотвратят банкрут на страната. В него е предвидено и замразяване на заплатите в публично-държавния сектор до 2014 г., както и допълнителни данъци за енергийния сектор. Предвижда се и постепенно увеличаване на пенсионната възраст от 60 на 65 до 2026 г.