Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу индиректно подложи на критика френското правителство заради експулсирането на български и румънски роми, предаде Ройтерс. По време на реч пред европейския парламент, той подчерта, че правата на гражданите трябва да бъдат зачитани навсякъде в съюза.

Без да споменава в прав текст, че става дума за Франция, Барозу каза пред евродепутатите, че всяка държава в ЕС трябва да спазва правата на малцинствата също както всеки гражданин трябва да спазва законите на своята държава.

Десетки хиляди роми, много от които от Румъния и България, мигрираха в страните от ЕС, възползвайки се от европейските закони за свободно придвижване на гражданите. Много от тях не успяха да си намерят работа, поради което се налага да живеят в мизерия, а част от тях извършва противозаконна дейност. Заради престъпленията, извършвани от роми, целият етнос е обект на дискриминация, като в Унгария крайно дясната управляваща партия определя номадите като опасни за обществото и даже предлага те да бъдат изолирани в специални лагери.

Франция експулсира 1 000 роми през изминалия месец, по този начин общия брой изгонени от страната достигна 8 000. Действията на властите бяха разкритикувани в страната, а и извън нея. Срещу политиката на експулсиране на ромите от България и Румъния се обявиха защитници на човешките права, католическата църка, както и някои политици. Официалното обяснение на президента Никола Саркози е, че това е начин за борба с престъпността, но наблюдатели определят действията му като опит да си възвърне популярността сред гласоподавателите.

Европейската комисия изиска от Франция доказателства за това, че експулсирането на ромите не нарушава европейските закони за свободно придвижване на хора и за борба с дискриминацията.

Расизмът и ксенофобията нямат място в Европа. Такива деликатни въпроси трябва да се решават отговорно", заяви Барозу пред евродепутатите.