Президентът на САЩ Джо Байдън, след разговори с германския канцлер Олаф Шолц, обеща, че газопроводът "Северен поток 2" няма да заработи, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Ако Русия нахлуе, ако танковете ѝ, войските ѝ отново преминат границата с Украйна, тогава вече няма да има "Северен поток 2". Ние ще го направим". Това каза Байдън в отговор на въпрос по време на пресконференция, цитиран от АП.

Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл

Макрон и Путин разговаряха над 5 часа в Кремъл

Кризата в Украйна е била основна тема

Президентът на САЩ дори добави: "Обещавам, че можем да го направим".

От своя страна Олаф Шолц дипломатично каза, че "ще действаме съгласувано" по отношение на санкциите.

"Всички забравят, че Русия трябва да може да продава петрол и газ. Русия разчита на това. Това по същество е единственото нещо, което има, ако говорим за износ", припомни Джо Байдън.

Германия и Великобритания изпращат още войски в Източна Европа

Германия и Великобритания изпращат още войски в Източна Европа

По 350 войници се присъединяват към частите на НАТО в Литва и Полша

Според него Русия ще пострада, "ако подобни доставки спрат".

В същото време американският лидер припомни, че САЩ мислят как да помогнат на Европа, ако срещне прекъсвания на доставките на газ от Русия.

Байдън каза още, че не знае дали руските власти са взели решение как да се справят с Украйна, но препоръча на американците да напуснат украинска територия.

"Имах многобройни разговори с руснаците, в частност с Путин. Не мисля, че той самият знае какво ще направи", каза американският президент.

Байдън също така нарече Германия един от най-важните и надеждни съюзници на Съединените щати.

"Германия е един от най-важните ни съюзници в света. Нямаме съмнения относно силата на партньорството между Германия и Съединените щати. Никакво", каза Байдън.

И Г-7 се събира заради Украйна

И Г-7 се събира заради Украйна

Срещата е насрочена за 24 февруари

Той отбеляза, че САЩ имат пълно доверие на Германия.

Президентът отбеляза и Германия като един от водещите участници в НАТО.

Според Байдън обсъждането на ситуацията около Украйна отне най-дълго по време на разговорите му с Шолц. Той заяви, че САЩ, заедно с Германия и други съюзници, работят заедно за постигане на дипломатическо уреждане на ситуацията около Украйна.