Президентът на САЩ Джо Байдън приветства силни данни за работните места като доказателство за "историческо" възстановяване на американската икономика след пандемията от коронавирус, предаде "Франс прес".

"Това е исторически напредък, изваждащ икономиката ни от най-тежката криза от 100 години насам", настоя той в Белия дом и допълни: "Казано по-просто, икономиката ни се задвижва и имаме COVID-19 в отстъпление."

Бум на икономиката на САЩ през първото тримесечие на 2021-а

Бум на икономиката на САЩ през първото тримесечие на 2021-а

Икономиката на САЩ е отбелязала ръст със солидните 6,4%

Според американския държавен глава икономиката на страната регистрира най-бързия растеж от 1984 г. насам, като това трябвало да се отдаде на спасителния план на неговата администрация.

Неговото правителство е добавило 3 млн. работни места от встъпването си в длъжност, най-много през първите пет месеца на която и да е администрация в историята на САЩ според Байдън.

Икономиката на САЩ се възстановява до средата на 2021 г.

Икономиката на САЩ се възстановява до средата на 2021 г.

Прогнозира се БВП да се разшири с 3,7 на сто през 2021 г.

Увеличаването на работните места в САЩ набра скорост през юни, като икономиката е добавила 850 000 позиции, с големи увеличения в тежко ударения туристически сектор, включително хотелиерството, съобщи Министерството на труда на САЩ.

Увеличението беше по-добро от консенсусната прогноза на икономистите и дойде след двумесечни разочароващи резултати.

Равнището на безработица обаче се е повишило леко до 5,9% от 5,8% през май, а процентът на безработица за чернокожите работници се е повишил с една десета до 9,2%.

След като САЩ поставиха под контрол COVID-19 епидемията, хотели и ресторанти отвориха отново и наеха служители с бързи темпове, добавяйки 343 000 позиции миналия месец.

Секторът обаче все още не може да достигне 2,2 млн. работни места от февруари 2020 г.