Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял във вторник с лидерите на съюзническите страни, Европейския съюз и военния съюз НАТО за продължаване на координираната подкрепа за Украйна, съобщи Белият дом.

В разговора са участвали лидерите на Канада, Германия, Италия, Япония, Полша, Румъния, Великобритания и Франция, както и ръководителите на НАТО, Европейската комисия и Европейския съвет, се казва в изявление на Белия дом.

Байдън свика разговора на фона на опасенията, че подкрепата за военните усилия на Киев срещу Русия избледнява, особено в Съединените щати, където Конгресът изключи помощта за Украйна от законопроекта за спешни случаи, за да предотврати частично затваряне на правителството.

Изключването на помощта за Украйна от законопроекта за разходите на САЩ накара прокиевски служители във Вашингтон да се блъскат в търсене на най-добрия начин да осигурят одобрение за по-нататъшна помощ в допълнение към 113 милиарда долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ, предоставена от САЩ след нахлуването на Русия през февруари 2022.

Байдън: Помощта за Украйна трябва да продължи, конгресът „да спре игрите“

Байдън: Помощта за Украйна трябва да продължи, конгресът „да спре игрите“

Много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно