САЩ са готови и за дипломация, и за решителен отговор на евентуална агресия на Русия срещу Украйна. Това заяви американският президент Джо Байдън. Той  направи изявлението след като Русия обяви, че изтегля част от войските, разположени по границите със съседната си държава.

Съединените щати не са потвърдили твърденията на Русия, че някои военни части, разположени по границата с Украйна, са завършили учения и са се върнали в своите бази, и подчерта, че американските анализатори смятат, че 150 000 войници, които Москва е събрала по западната си граница, все още могат да предприемат атака в кратък срок.

"Все още не сме потвърдили, че руските военни части се връщат в родните си бази. Наистина, нашите анализатори сочат, че те остават много в заплашителна позиция", каза той.

САЩ също така са готови да оправят писмените споразумения за сигурност с Русия, ако бъдат постигнати. САЩ са съгласни с Русия, че е необходимо да продължат да полагат дипломатически усилия за сигурността в Европа. 

САЩ не са готови да се откажат от принципа, че страните са свободни да избират съюзи за себе си, заяви още Байдън.

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Министерството на отбраната показа с видео товаренето на военна техника

Припомняме, че Русия обяви, че изтегля част от войските си по границата с Украйна. Киев обаче се съмнява в това. НАТО реагира с предпазлив оптимизъм. 

Досега Киев няма доказателства за изтегляне на част от руски войски от границата с Украйна и не може да се говори за спад на напрежението. Това заяви  посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко. Украйна няма да се откаже от намерение за членство в НАТО, за да избегне война с Русия, категоричен е украинският дипломат.

Според него липсата на отговор от страна на Москва на искането на Украйна за спешна среща в рамките на ОССЕ може да се обясни с общото поведение на Руската федерация.

"Това е продължение на една фундаментална позиция на Русия на водене на война срещу Украйна с всички възможни средства и способи, която започна от 2014 година с нападение, окупация и анексия на Крим и с нападение на Източна Украйна".

Има признаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това дава основание за предпазлив оптимизъм. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по повод предстоящото тази седмица заседание на министрите на отбраната на страните от пакта в Брюксел.