Новият оръжеен пакет на Съединените щати за Израел и Украйна ще бъде на значително по-висока стойност от 2 милиарда долара. Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че идната седмица американският президент Джо Байдън ще проведе интензивни разговори с Конгреса на САЩ относно необходимостта пакетът да бъде одобрен.

Борбите на републиканците да изберат председател на Камарата на представителите, след като преди почти две седмици партийните хардлайнери свалиха Кевин Маккарти, забавиха действията по законодателството.

Байдън обмисля искане за бюджет, обединяващ помощта за Израел, Украйна и вероятно Тайван, за да увеличи шансовете той да бъде одобрен на фона на призивите на някои републиканци за намаляване на средствата за Киев.

Запитан дали искането ще бъде за 2 милиарда долара, Съливан отвърна: "Цифрата ще бъде значително по-висока, но, както казах, със сигурност ще включва необходимото военно оборудване за защита на свободата, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и помощ на Израел да се защити в борбата с терористичната заплаха".

Atlantic Council: За Израел и Украйна - "Събуди се, Вашингтон", светът е в опасност

Atlantic Council: За Израел и Украйна - "Събуди се, Вашингтон", светът е в опасност

Време е Байдън да свърже две и две, държави терористи заплашват света както преди 100 години