Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида изтъкнаха засилената военна позиция на Токио. Това стана по време на преговорите в Белия дом в петък. Срещата им беше част от задълбочаващия се съюз за поддържане на стабилност във все по-напрегнатия Азиатско-тихоокеански регион, съобщи АФП.

Байдън каза, че споделените демократични ценности на страните са източникът на нашата сила, източникът на нашия съюз. Той каза, че ще обсъдят модернизиране на нашия военен съюз и приветства историческото увеличение на японските разходи за отбрана и новата стратегия за национална сигурност.

"Позволете ми да бъда напълно ясен: Съединените щати са напълно, напълно, изцяло ангажирани с алианса и по-важното с отбраната на Япония", каза Байдън.

През декември, Япония разкри стратегията си за отбрана с обещание да увеличи разходите до два процента от БВП до 2027 г., което бе възприето като предизвикателство към Китай и непредсказуемата Северна Корея.

КНДР осъди военните амбиции на Япония

КНДР осъди военните амбиции на Япония

Регионът е под постоянно напрежение

"Япония и Съединените щати в момента са изправени пред най-предизвикателната и сложна среда за сигурност в новата история", каза Кишида на Байдън. Новата позиция на японската отбрана ще "осигури мир и просперитет в региона, каза той. Япония реши фундаментално да укрепи нашите отбранителни способности, включително притежаването на способности за контраудар", каза той.

Байдън е подминал с мълчание въпросите на журналисти по казуса с откритите в офис и дома му секретни документи и делото, което предстои.