Във вторник Северна Корея осъди новата стратегия за сигурност на Токио, обещавайки да покаже с действия колко опасна е тя, съобщиха държавните медии.

Забележките на говорител на външното министерство на Пхенян дойдоха дни след като Япония разкри най-амбициозния си отбранителен план от Втората световна война насам, докато регионалното напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна разпалиха опасенията от война.

Стратегията за сигурност на новините на Япония ефективно формализира нова политика на агресия и ще доведе до фундаментална промяна в средата за сигурност в Източна Азия, каза говорителят.

Говорителят разкритикува Съединените щати за "превъзнасянето и подбуждането на плана за превъоръжаване и повторно нахлуване на Япония", като каза, че Вашингтон няма право да повдига спор с усилията на Пхенян да укрепи отбраната на Северна Корея.

"Ще продължим да демонстрираме чрез практически действия колко сме загрижени и недоволни от несправедливите и алчни опити на Япония да реализира амбициите си", каза говорителят в изявление, предадено от официалната информационна агенция KCNA.

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Мартин Табаков за стратегическата дилема за Япония, чието благоденствие зависи най-вече от Китай, но силата на армията й - преди всичко от САЩ

В отделно изявление Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, каза, че усилията на Пхенян да разработи шпионски сателит са "належащ приоритет, пряко свързан с нашата сигурност" и допълнителни санкции няма да спрат това.

Южна Корея ще "вика за някакъв вид международно сътрудничество и ще се опита усилено да ни наложи допълнителни санкции", каза тя в отделното съобщение на KCNA.

"Но след като правото ни на оцеляване и развитие е застрашено, защо се страхуваме от санкции и защо да спрем?"

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

КНДР обяви, че е провела важен тест в последна фаза

Припомняме, че ден по-рано Северна Корея обяви, че е провела важен тест в последна фаза във връзка с разработването на шпионски сателит, който иска да завърши до април 2023 г.

Новината беше обявена ден, след като южнокорейските и японските военни съобщиха, че Пхенян е изстрелял две балистични ракети със среден обсег към източното крайбрежие.

Националната администрация за аерокосмическо развитие на КНДР проведе теста в своята станция за изстрелване на сателити Sohae, за да провери възможностите за сателитни снимки и предаването на данни, както и да изпита системите за наземно управление.

Япония без амбиция да е военна сила, но с рекорден бюджет за отбрана за 2023 г.

Япония без амбиция да е военна сила, но с рекорден бюджет за отбрана за 2023 г.

Страната ще придобие способности за нанасяне на удари по вражески бази

Планът на Япония да увеличи военната си мощ, използвайки за претекст т.нар. "китайска заплаха", е обречен на провал. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.