Президентът на Съединените щати Джо Байдън проведе телефонен разговор с папа Франциск относно продължаващия конфликт между Израел и Хамас. Това съобщи Белият дом в неделя.

"Президентът осъди варварската атака на Хамас срещу израелски цивилни и потвърди необходимостта от защита на цивилните в Газа", се казва в изявлението. "Те също така обсъдиха необходимостта от предотвратяване на ескалация в региона и от работа за постигане на траен мир в Близкия изток."

По-рано през деня папата написа в "Туитър", че е "много наскърбен от това, което се случва в Израел и Палестина. Моля се и съм близо до всички, които страдат. Подновявам призива си за отваряне на места, за продължаване на хуманитарната помощ да пристигнат и заложниците да бъдат освободени."

Президентът на Съединените щати Джо Байдън проведе друг телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, по време на който обсъдиха продължаващия конфликт между последната страна и Хамас, заяви Белият дом в неделя.

Службата каза още, че Байдън е имал отделен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и министър-председателите на Обединеното кралство, Италия и Канада - съответно Риши Сунак, Джорджия Мелони и Джъстин Трюдо.

Байдън: Хамас иска да спре Израел и Саудитска Арабия да нормализират отношенията си

Байдън: Хамас иска да спре Израел и Саудитска Арабия да нормализират отношенията си

Двете страни бяха на прага на историческо споразумение

И накрая, Байдън обсъди въпроса с вицепрезидента Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкън, министъра на отбраната Лойд Остин, председателя на Съвета на началник-щабовете Чарлз Браун, началника на кабинета на Белия дом Джеф Зиентс и съветника по националната сигурност Джейк Съливан.