Американският президент Джо Байдън направи специално обръщение към нацията от Белия дом този четвъртък след историческата размяна на затворници и освобождаването на американски граждани, задържани в Русия, предаде АП.

Байдън определи завръщането на Еван Гершкович, Пол Уелън, Алсу Курмашева и Владимир Кара-Мурза в Щатите като истински подвиг на дипломацията на приятелството.

Той отчете, че за това заедно са работили много държави, които са провели сложни преговори.

Байдън сподели, че близки на освободените са разговаряли с роднините си по телефона от Овалния кабинет и това е станало, минути преди той да направи обръщението си към нацията. Байдън нарече освобождаването невероятно облекчение за семействата.

"Задържаните американски граждани се прибират у дома. Бруталното изпитание за тях и близките им приключи", посочи Байдън.

Той даде тон семействата на Еван Гершкович, Пол Уелън, Алсу Курмашева и Владимир Кара-Мурза да изпеят песента "Честит рожден ден" по повод празника на 13-годишната дъщеря на Курмашева - Мириам Буторин.

Байдън благодари на държавите, участвали в преговорите, за помощта им. Посочи Германия, Полша, Словения, Норвегия и Турция.

Американският президент призна, че за него няма по-голям приоритет от този да върне американските граждани у дома.

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

Справка на Ройтерс

Това е най-голямата размяна на затворници между САЩ и Русия и четири други правителства от времето на Студената война.