В последните години редица американски граждани бяха задържани и осъдени в Русия по различни обвинения, включително шпионаж и наркотрафик. Вашингтон настоява, че в много от тези случаи се касае за неправомерни задържания и призовава за тяхното освобождаване. Представяме справка на Ройтерс с уточнението, че тя може да е непълна.

Евън Гершкович

32-годишният журналист Евън Гершкович, акредитиран от Русия да работи в страната, беше арестуван през март 2023 година в Екатеринбург по обвинения в шпионаж. Прокурорите твърдят, че Гершкович събирал секретна информация по нареждане на ЦРУ за компания, произвеждаща танкове за войната на Русия в Украйна. Президентът Владимир Путин заяви, че е готов за обсъждане на размяна на затворници, включваща Гершкович, но Кремъл настоява преговорите да се водят тайно.

Гершкович беше признат за виновен в шпионаж и осъден на 16 години колония със строг режим в Русия.

Пол Уилън

Бивш морски пехотинец на САЩ, Пол Уилън беше арестуван през 2018 година и по-късно осъден на 16 години затвор за шпионаж. Руски следователи твърдят, че 54-годишният Уилън, който по време на ареста си е бил ръководител на сигурността за фирма за авточасти в Мичиган, е шпионирал за военната разузнавателна служба. Уилън отрича всякакви обвинения и Вашингтон го обяви за неправомерно задържан, което отваря дипломатически пътища за неговото освобождаване.

Майкъл Травис Лийк

Музикантът и бивш парашутист на САЩ Майкъл Травис Лийк беше осъден на 13 години затвор за наркотрафик в четвъртък. Той беше арестуван през юни 2023 година, но не е ясно как Лийк е пледирал по обвиненията.

Робърт Романов Уудланд

Американски гражданин, осиновен от Русия като дете, Уудланд се преместил обратно в Русия и работел като учител по английски език, когато бил арестуван по обвинения за опит за продажба на наркотици. На 4 юли той беше осъден на 12 и половина години затвор. Адвокатът му заяви, че Уудланд частично е признал вината си.

Марк Фогъл

Бивш служител на американското посолство в Москва и учител, Марк Фогъл излежава 14-годишна присъда за наркотрафик, след като беше задържан на московско летище през август 2021 година с 17 грама марихуана в багажа си. Фогъл, който е на около 60 години, твърди, че използва наркотиците по медицински причини.

Русия пак удължи ареста на журналистката на Радио "Свободна Европа"

Русия пак удължи ареста на журналистката на Радио "Свободна Европа"

Алсу Курмашева остава зад решетките поне до 5 август

Гордън Блек

Действащият сержант от американската армия, базиран в Южна Корея, Гордън Блек беше задържан през май в Далечния Изток на Русия по подозрение за кражба на пари от руската си приятелка. Съдът го осъди на три години и девет месеца затвор през юни за кражба и заплаха за убийство. Адвокатът му ще обжалва присъдата.

Робърт Гилман

Бивш морски пехотинец на САЩ, Робърт Гилман започна да излежава 4 и половина годишна присъда - по-късно намалена на 3 и половина години - през октомври 2022 година, след като нападна полицай в пияно състояние. Гилман твърди, че не помни инцидента, но е "извинил се на Русия" и на полицая. Прокуратурата нареди ново дело с четири допълнителни обвинения за нападение, започнало през юни. Гилман многократно се е оплаквал от здравословни проблеми в затвора, включително хранително отравяне.

Юджийн Спектър

Юджийн Спектър, роден в Русия и по-късно преместил се в САЩ, излежава 3 и половина годишна присъда за подкуп, а през август м.г. беше обвинен и в шпионаж. Преди ареста си през 2021 година той беше председател на борда на компанията Medpolymerprom Group, специализирана в лекарства за лечение на рак. Спектор беше признал вината си за подпомагане на подкуп към помощник на бивш руски заместник министър-председател.

Дейвид Барнс

Дейвид Барнс беше осъден от руски съд през февруари 2024 година на 21 години затвор по обвинения за насилие над двамата си синове в Съединените щати. Той беше замесен в спор за попечителство с бившата си руска съпруга. Обвиненията бяха разследвани преди това в Тексас, където властите не намериха основания за повдигане на обвинения.

САЩ многократно призова своите граждани да напуснат Русия незабавно, като се позовава на заплахите от произволни арести и тормоз на фона на най-високото напрежение между двете страни след Студената война.

Русия не стопля отношенията със САЩ въпреки размяната Бут - Гринър

Русия не стопля отношенията със САЩ въпреки размяната Бут - Гринър

Погрешно било да се правят хипотетични заключения