Руски съд удължи до 5 август предварителния арест на журналистката Алсу Курмашева, която има руско и американско гражданство, съобщава "Ройтерс".

Курмашева е базирана в Прага журналистка на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ. То е определено от Русия като чуждестранен агент, което означава, че получава чуждестранно финансиране за дейност, считана за политическа.

Работодателят на журналистката твърди, че задържането ѝ по обвинение в нарушаване на руския закон за чуждестранните агенти е несправедливо и политически мотивирано.

Курмашева е вторият американски журналист, арестуван и обвинен в Русия от началото на войната в Украйна.

Русия иска да използва задържаната журналистка на RFE/RL за размяна на затворници със САЩ?

Русия иска да използва задържаната журналистка на RFE/RL за размяна на затворници със САЩ?

Москва държала Алсу Курмашева като заложник

След като репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович беше задържан през март 2023 г. по обвинения в шпионаж, които той отрича, почти всички други американски журналисти напуснаха Русия. Вашингтон многократно е призовавал американците да напуснат страната.

Курмашева притежава както американски, така и руски паспорт. Тя посетила Русия на 20 май миналата година поради семейни причини. Докато чакала обратния полет на 2 юни, тя била задържана, а паспортите ѝ - конфискувани.

Според съдебните документи Курмашева е глобена с 10 000 рубли, защото не е регистрирала американския си паспорт при руските власти.

Тя е обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент - престъпление, за което може да бъде осъдена на до пет години затвор. Тя е в ареста от 18 октомври 2023 г.

Русия повдигна нови обвинения на задържаната журналистка на Радио "Свободна Европа"

Русия повдигна нови обвинения на задържаната журналистка на Радио "Свободна Европа"

Тя е обвинена за разпространение на невярна информация за руската армия