Американски музикант и бивш парашутист е арестуван в Москва по обвинения в търговия с наркотици, съобщава "Ройтерс".

Явяването му в съда, затворен в метална клетка, беше излъчено по руската държавна телевизия.

Задържаният американски гражданин е 51-годишният Майкъл Травис Лийк, автор на песни и бивш член на руската рок група "Лови Ночь".

Говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че Лийк е бил задържан в Москва, като добави, че служители от американското посолство там са присъствали на ареста му на 10 юни.

"Когато гражданин на САЩ бъде задържан в чужбина, МВнР работи за предоставяне на цялата необходима консулска помощ", увери говорителят на министерството и допълни, че Вашингтон ще продължи да следи случая отблизо.

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Русия повдигна обвинение в шпионаж на американския журналист

Според Москва, Гершкович е събирал класифирана информация по искане на САЩ

"На 10 юни 2023 г. съдът в московския район Хамовники взе мярка за неотклонение спрямо гражданин на САЩ", се посочва в изявление на московските съдилища с обща юрисдикция в "Телеграм".

Бившият парашутист и музикант, който е обвинен в търговия с наркотици с участието на младежи, ще остане в ареста до 6 август тази година. Не е ясно дали Лийк има адвокат.

По информация на руски медии в апартамента на американеца е било открито подозрително вещество. Руската информационна агенция "Интерфакс" съобщи, че ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор.

Източник, пожелал анонимност поради чувствителността на ситуацията, посочи, че рок групата, от която той е част, не е изнасяла концерт от 2019 г.

Когато Лийк първоначално пристига в Москва, той работи като учител по английски език и помага в превода на песни за руски групи.

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Няма информация за неговото състояние

След избухването на войната в Украйна през февруари миналата година САЩ многократно са призовавали своите граждани да напуснат Русия поради риск от произволен арест или тормоз от страна на руските правоприлагащи органи.

През декември американската баскетболна звезда Бритни Гринър беше освободена при размяна на затворници, след като беше осъдена на девет години в наказателна колония за контрабанда на наркотици с престъпни намерения. Вашингтон обаче определи съдебния процес спрямо нея като измама.

Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец, излежава 16-годишна присъда в руска наказателна колония, след като беше осъден по обвинения в шпионаж, които Вашингтон също смята за измама.

Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович - също гражданин на САЩ, беше задържан през март по обвинения в шпионаж, които той, WSJ и Вашингтон отричат.

Гершкович обжалва удължаването на ареста си

Гершкович обжалва удължаването на ареста си

Американският журналист беше задържан в Русия за шпионаж