Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че представлява продължаваща заплаха за американската демокрация в реч по повод годишнината от кръвопролитната атака срещу Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) от привърженици на Тръмп, които се опитаха да преобърнат изборното му поражение през 2020 г., предаде "Ройтерс"

Говорейки в сградата с бял купол, която беше сцена на метежа на 6 януари 2021 г., Байдън предупреди, че лъжливите твърдения на Тръмп, че изборите са му били откраднати чрез масова изборна измама, могат да унищожат върховенството на правото и да подкопаят бъдещи избори.

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата
Обновена

US Конгресът под блокада, протестиращи проникнаха в сградата

Докато двете камари решават официално кой е следващият президент на САЩ

"Трябва да сме абсолютно ясни какво е истина и какво е лъжа. Ето истината: бивш президент на Съединените американски щати създаде и разпространи мрежа от лъжи относно изборите през 2020 г. Той го направи, защото цени властта над принципите", настоя Байдън.

Речта беше отклонение за Байдън, който прекара по-голямата част от първата си година в Белия дом, фокусиран върху преследването на собствения си дневен ред, вместо да гледа назад.

Ала демократи, шепа републиканци и много независими наблюдатели предупредиха, че щетите, нанесени от Тръмп преди метежа - в подстрекателска реч пред поддръжниците си, в която той повтори лъжливите си твърдения за изборите и ги увеща да отидат до Капитолия и да се "борят с всички сили" да "спрат кражбата" - остават.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

"Точно преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана", отбеляза Байдън и допълни: "Волята на народа беше подложена на атака. Конституцията, нашата Конституция се сблъска с най-сериозната заплаха."

Байдън добави, че "за първи път в нашата история президент не просто загуби изборите, а се опита да попречи на мирното предаване на властта". Байдън осъди Тръмп, че е гледал метежа по телевизията "и не правеше нищо с часове".

Според проучване на Ройтерс/Ипсос около 55% от републиканските гласоподаватели вярват в лъжливото твърдение на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, щатски избирателни комисии и членове на собствената администрация на Тръмп.

Четирима души загинаха в многочасовия хаос, докато един полицай почина в деня след битката с метежниците, а четирима по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Черен ден за американската демокрация"