Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ако Сенатът не одобри до края на годината новия американско-руски договор за намаляване на ядрените оръжия, американската сигурност може да бъде застрашена.

Изказването му последва това на републиканеца Джон Кайл, който по-рано изрази съмнението си, че Сенатът ще разгледа договора до януари. Според него в момента Сенатът е зает с други въпроси и ратифицирането на договора ще бъде отложено във времето.

Новият договор за намаляване на ядрените оръжия е съществена част от отношенията ни с Русия и възможността ни да разполагаме нашите военни части в Афганистан, както и да засилим санкциите срещу иранското правителство, се посочва в изявление на Байдън.

По думите му без ратификация на договора САЩ няма да могат да имат информация за наличния от Русия ядрен арсенал. Нещо повече, забавянето му, ще отслаби съдействието между двете страни, които притежават 90% от ядрените оръжия в света.

Припомняме, новият договор СНВ-2, сключен между Русия и САЩ, предвижда общият брой на стратегическите ядрени бойни глави да бъде намален с 25% от всяка една страна в договора.

Той бе подписан от президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама в началото на април тази година в Прага. Преди дни президентът на САЩ Барак Обама заяви, че оказва силен натиск за ратифицирането на новото споразумение за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения.