Президентът на САЩ Джо Байдън е решен да постигне прекратяване на огъня в Газа и да осигури сделка за заложниците с Хамас като същевременно се стреми да намали напрежението на границата на Израел с Ливан, каза във вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".

"Той абсолютно не се е отказал", каза Съливан в интервю за MSNBC часове преди Байдън да говори пред Общото събрание на ООН за последен път като президент.

Байдън ще се срещне със световните лидери, събрани в Ню Йорк, за да работят по споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в Газа и предотвратяване на тотална война в Близкия изток, каза Съливан.

Той призна предизвикателствата при привличането към плана както на израелския премиер Бенямин Нетаняху, така и на лидера на Хамас Яхя Синвар, и каза, че Хамас и Синвар по-специално "не искат да сключат сделка".

"Но ние сме решени да продължим", каза Съливан.

Байдън: Нетаняху не прави достатъчно, за да осигури сделка за заложници

Байдън: Нетаняху не прави достатъчно, за да осигури сделка за заложници

Президентът на САЩ заяви, че е близо до представянето на окончателно споразумение

Съединените щати работят за овладяване на напрежението в региона, откакто атаката на Хамас в Израел от Газа на 7 октомври доведе до продължило почти година израелско отмъщение по крайбрежната ивица.

Тлеещият конфликт с Хизбула на северната граница на Израел се разпалваше с променлива интензивност от 7 октомври насам и сега се разраства, каза той.

"Но ние го предотвратихме в тези предишни пикове и вярвам, че все още можем да намерим път напред, за да постигнем деескалация между Израел през тази северна граница с Ливан и да постигнем дипломатическо решение, което позволява на хората да се върнат в техния дом", каза Съливан.

Нетаняху направил в 12 без 5 големи промени в сделката за заложниците

Нетаняху направил в 12 без 5 големи промени в сделката за заложниците

Планът на Нетаняху е със значително по-кратки обяснения