Президентът Джо Байдън в четвъртък изключи възможността за помилване на сина си Хънтър, ако бъде осъден по федерални наказателни обвинения. Той ще уважи присъдата, въпреки че правните проблеми хвърлят сянка върху кандидатурата му за преизбиране срещу Доналд Тръмп, съобщава АП.

Байдън отговори с "да" в интервю за ABC World News Tonight, когато го попитаха дали ще уважи присъдата и дали е изключил възможността да помилва Хънтър Байдън.

Хънтър Байдън е с повдигнати обвинения за незаконно притежание на огнестрелни оръжия, закупени през 2018 г., докато е страдал от наркотична зависимост. Той е излъгал, когато е отговорил в съответните документи с "не" на въпрос дали е бил зависим.

Започна съдебния процес срещу сина на Джо Байдън

Започна съдебния процес срещу сина на Джо Байдън

Хънтър Байдън е обвинен, че е нарушил закона при купуване на оръжие

Републиканците в Конгреса и консервативните медии отдавна се опитват да обвържат правните неволи на Хънтър Байдън с баща му. Контролирана от републиканците комисия на Камарата на представителите се залови за бизнес отношенията на Хънтър Байдън, за да започне разследване за импийчмънт на президента - опит, който почти е мъртв. Не се появиха доказателства, които да показват, че президентът се е облагодетелствал от злодеянията на сина си.

Президентът и преди е казвал, че няма да помилва сина си и е изразил гордост от излекуването му от наркотичната зависимост.

Прокурорите на специалния прокурор Дейвид Вайс в сряда, третия ден от процеса, представиха доказателства за употребата на наркотици от по-младия Байдън, включително показания от бившата му съпруга Катлийн Бюле и бившата приятелка Зоуи Кестан.

Наказателният процес е първият от два срещу Хънтър Байдън,  като другият е по данъчни обвинения. Хънтър е обвинен, че умишлено не е платил най-малко 1,4 милиона долара данъци. Този процес трябва да започне в Калифорния на 5 септември.

Делото на Доналд Тръмп за намеса в изборите в Джорджия ще се реши след изборите

Делото на Доналд Тръмп за намеса в изборите в Джорджия ще се реши след изборите

Процесът се отлага, докато се разреши проблемът с окръжния прокурор

Процесът се провежда дни след като Тръмп, съперникът на баща му на изборите, стана първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление. Тръмп беше осъден в Ню Йорк по всичките 34 обвинения за фалшифициране на документи с цел прикриване на тайни плащания на порноактриса.

Тръмп обвини президента Байдън без доказателства, че е организирал наказателното му преследване.