Работната група по антисемитизма на президента на САЩ Джо Байдън се срещна на 1 май, за да обсъди какво може да се направи за подобряване на мерките за безопасност в университетските кампуси на фона на нарастващите пропалестински протести, съобщи в четвъртък Axios, позовавайки се на представители на администрацията.

Според тези служители Нира Танден, ръководител на Съвета за вътрешна политика, и Лиз Шерууд-Рандал, съветник на Байдън по въпросите на националната сигурност, са присъствали за срещата. Длъжностните лица добавиха още, че речта на Байдън на 7 май пред мемориала на Холокоста също е била включена в дневния ред, но не е била основната тема.

Преди това Байдън заяви, че "в университетското градче или в Америка няма място за антисемитизъм или каквато и да е реч на омразата".

Междувременно Калифорнийският пътен патрул съобщи, че в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са задържани над 130 протестиращи.

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Позиция на Белия дом

Протестите в американските университети започнаха преди около две седмици. В тях участват предимно пропалестински настроени студенти, които не са съгласни с федералната политика за подкрепа на Израел. Младежите излизат на демонстрации в десетки американски университети и изискват от ръководствата да прекъснат всякакви връзки с Израел или компании, свързани с конфликта в ивицата Газа.

От началото на протестите вече са задържани над 1000 души, като най-активните демонстрации бяха в Колумбийския университет, Градския университет на Ню Йорк, Калифорнийския университет, Аризонския университет, Тексаския университет и др. Почти навсякъде има сблъсъци с полицията, но и властите съобщават, че поне половината от задържаните не са свързани със самите университети, а са външни лица.