Президентът на САЩ Джо Байдън обвини фракцията от републикански депутати за възможността за спиране на работата на правителството (шътдаун).

Байдън не пропусна да припомни, че е постигнал споразумение за разходите с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти по време на предишната криза с правителствените разходи през месец май, но че "сега малка група крайни републиканци не искат да изпълнят сделката, така че сега всички в Америка могат да бъдат принудени да платят цената".

"Финансирането на правителството е една от най-основните отговорности на Конгреса. Време е републиканците да започнат да вършат работата, за която Америка ги е избрала. Нека да свършим това", каза Джо Байдън.

Без законопроект за финансиране или поне краткосрочна временна мярка, правителството ще остане без пари на 30 септември, застрашавайки функционирането на федералните агенции.

Дефолт би бил безпрецедентен, но Съединените щати и преди са имали периоди на шътдаун, включително 35-дневен период от края на 2018 г. до началото на 2019 г. при бившия президент Доналд Тръмп - най-дългият в историята на САЩ.

Спирането на работата този път може да "остави видима следа върху икономиката", предупреди главният икономист на EY Грегъри Дако.

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

Крайният срок за гласуване наближава

Той изчислява, че "всяка седмица на спиране на работата на правителството ще струва на американската икономика 6 млрд. долара" и ще намали растежа на БВП с 0,1 процентни пункта през четвъртото тримесечие.

"Освен преките макроикономически последици от спирането на работата, финансовите пазари и доверието в частния сектор също могат да бъдат засегнати", прогнозира Грегъри Деко.