Президентът на САЩ Джо Байдън обяви първите си мерки на фона на подновен натиск за справяне с насилието с оръжия в САЩ след множество масови стрелби.

"Предприемаме стъпки за справяне не само с оръжейната криза, но и с това, което всъщност е криза с общественото здраве", каза той за шестте изпълнителни действия, които Белият дом обяви снощи.

"Насилието с оръжие в тази страна е епидемия и е международен срам", настоя той, цитиран от "Бизнес инсайдър".

Десет убити при стрелба в САЩ

Десет убити при стрелба в САЩ

Нападение в магазин за хранителни стоки

Този ход идва, след като насилието с оръжия отново попадна под прожекторите в страната, след като при две масови стрелби в Джорджия и Колорадо бяха убити общо 18 души. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията близо 40 000 души в САЩ умират от наранявания с огнестрелно оръжие годишно.

"Стига молитви - време е за някакви действия", подчерта Байдън.

Байдън има за цел да ограничи разпространението на "призрачни оръжия" - огнестрелни оръжия без серийни номера, които могат да се сглобяват самостоятелно у дома, като призовава Министерството на правосъдието да издаде правило в рамките на 30 дни, което ще "спре разпространението на тези огнестрелни оръжия" според изявление на Белия дом.

"Всеки, от престъпник до терорист, може да закупи този комплект, само за 30 минути да сглоби оръжие", отбеляза Байдън и допълни: "Искам да видя тези комплекти да бъдат третирани като огнестрелни оръжия."

Осем загинали и трима ранени при нападения в САЩ, арестуван е заподозрян

Осем загинали и трима ранени при нападения в САЩ, арестуван е заподозрян

Полицията разследва няколко сигнала на стрелба в Атланта срещу азиатци

Министерството на правосъдието също така ще установи правило за определяне на пистолети със стабилизираща скоба като "късоцевна пушка", които са предмет на по-строги регулации съгласно Националния закон за огнестрелното оръжие. Предполагаемият заподозрян в стрелбата в Колорадо е използвал пистолет със скоба за ръка, който прилича на пушка според служител на реда.

Байдън също така дава на министерството на правосъдието 60 дни да изготви образец на законодателство за щатите да прилагат закони "червено знаме", което ще позволи на членовете на семейства и приятели да подадат жалби до съд и да забранят на някои достъп до оръжие, ако те се смятат за опасност за себе си или другите.

"Ние знаем, че законите червени знамена могат да спрат масовите стрелци, преди те да могат да изпълнят своите планове за насилие", изтъкна Байдън и подчерта: "Време е да приемем този закон и да защитим още повече хора."

Бивш състезател по американски футбол застреля петима и се самоуби

Бивш състезател по американски футбол застреля петима и се самоуби

Застрелян е включително изтъкнат лекар

Байдън беше придружен от вицепрезидента Камала Харис и главния прокурор Мерик Гарланд, като обяви номинацията си за ръководител на Бюрото за алкохол, тютюнопушене и огнестрелни оръжия, което не е имало постоянен директор от 2015 г. насам. Дейвид Чипман, защитник на безопасността на оръжията, е работил в агенцията в продължение на 25 години, а преди това е бил старши съветник по политиката на бившия конгресмен Габи Гифордс от Аризона, оцеляла при масова стрелба и съосновател на група за контрол на оръжията.

Освен това администрацията на Байдън планира да инвестира в стратегии за намеса в общностите за намаляване на насилието с оръжия, както и да подобри отчитането на трафика на оръжия, като публикува годишен доклад с нови данни.

Байдън подчерта, че мерките, предприети днес, били само първа стъпка и призова Конгреса да приеме всеобхватни реформи за по-добро справяне с насилието с оръжия от федерално ниво.

"Независимо дали Конгресът действа или не, аз ще използвам всички ресурси, с които разполагам като президент, за да предпазя американския народ от насилие с оръжия", увери Байдън и допълни: "Но Конгресът може да направи много повече, за да помогне на тези усилия."

По време на предизборната кампания Байдън определи насилието с оръжия като "епидемия на общественото здраве" и обеща да следва политики за безопасност на оръжията, включително да забрани щурмовите оръжия и да разшири проверките на хората при продажбите на оръжие.

Миналия месец Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) прие законодателство, което ще затвори вратичките при сделките с огнестрелно оръжие и ще разшири изискванията за проверка на миналото, въпреки че съдбата му остава несигурна в равномерно разделения Сенат. Републиканците от Конгреса в по-голямата си част не са склонни да приемат мерки за безопасност на оръжията, което те смятат за нарушение на правата, предоставени от втората поправка на американската конституция.

"Те са фалшиви аргументи, предполагайки, че под въпрос са поставени правата от втората поправка", настоя Байдън за своите изпълнителни мерки.