Избраният президент на САЩ Джо Байдън официално представи кандидатурата на генерала в оставка Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи "Свободна Европа". Ако Конгресът го утвърди, той ще бъде първият чернокож шеф на Пентагона.

По закон министърът на отбраната на САЩ не трябва да е заемал длъжност в армията поне 7 години преди да поеме поста. 67-годишният Остин се уволни от въоръжените сили през през 2016 г., от което следва, че е необходимо двете камари на Конгреса да гласуват да бъде направено изключение от правилото.

По-рано такова разрешение беше дадено за първия министър на отбраната в администрацията на президента Доналд Тръмп - Джеймс Матис.

Байдън номинира първия чернокож за шеф на Пентагона

Байдън номинира първия чернокож за шеф на Пентагона

Очаква се и изборът му за правосъден министър

Байдън призова кандидатурата на Остин да бъде утвърдена колкото е възможно по-скоро. По думите му, "той е човекът, който ни е нужен в този момент".

През 40-годишната си кариера като военен ген. Остин избягваше публичните изяви. Сред заеманите от него постове е и този на шеф на Централното командване на въоръжените сили, контролиращо американските сили в Близкия Изток.

Байдън: Америка се завърна
Обновена

Байдън: Америка се завърна

САЩ са готови да препотвърдят историческата си роля на лидер...