Избраният президент на САЩ Джо Байдън печели и вота в щата Аризона, където до последния момент резултатите остават много близки, показват данните на CNN и "Ройтерс".

Засега резултатите не са официални. Преброени са 99% от гласовете, като Байдън печели 49.4%, а действащият президент Тръмп - 49.1%.

Аризона носи 11 гласа в Избирателната колегия. На базата на резултатите от 48 щата Байдън разполага с 290 електори в колегията, а Тръмп - с 217. Само в още два щата се очаква финалът на изборния маратон - в Северна Каролина, както и в Джорджия, където се извършва повторно преброяване на бюлетините.

Байдън: Преходът върви по план, въпреки Тръмп

Байдън: Преходът върви по план, въпреки Тръмп

По-рано Помпео обяви преход към втори мандат на Тръмп

Това е едва вторият път когато представител на Демократическата партия побеждава в Аризона в гласуването за президент - грандиозен обрат в щат, който е известен като бастион на републиканците, отбелязва CNN.

Същевременно заслужава внимание фактът, че Аризона е щатът, в който покойният сенатор Джон Маккейн продължава да е безспорен авторитет. Именно Маккейн беше категоричен опонент на Тръмп в Републиканската партия, посочвайки грешките и предупреждавайки за щетите, които може да нанесе неговото управление.

Маккейн: Тръмп се отнася към съюзниците на САЩ с презрение, към противниците – с уважение

Маккейн: Тръмп се отнася към съюзниците на САЩ с презрение, към противниците – с уважение

Русия е недостойна за Г-7...

Припомняме, Синди Маккейн - вдовицата на сенатор Маккейн, подкрепи Джо Байдън за президент на САЩ.

"Съпругът ми Джон живя с принципа: страната на първо място. Ние сме републиканци, да, но преди всичко американци. Има само един кандидат в тази надпревара, който застава зад нашите ценности като нация, и това е Джо Байдън." - обясни решението си тя.