Съединените щати ратифицираха споразуменията за приемане на Финландия и Швеция в НАТО, предаде АП.

Лично президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа документите им в присъствието на вицепрезидента Камала Харис и на посланиците на двете държави в САЩ - Карин Олофсдотер от Швеция и Микко Хаутала от Финландия.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

"Тази стъпка ще направи Европа и целия свят по-сигурни. Финландия и Швеция ще дадат своя принос за утвърждаването на свещения принцип - атаката срещу един е атака срещу всички. Така, заедно с нашите съюзници ние сами ще оформим бъдещето, което искаме да видим" - обяви американският президент.

Съединените щати са 23-атата страна членка на НАТО, която ратифицира членството им.

Пълната ратификация на членството на Финландия и Швеция изисква всички страни членки на НАТО на национално ниво да одобрят съответните документи за членство.

Преди днешното подписване на протоколите Байдън обяви, че е говорил с останалите съюзници в Алианса, възможно най-скоро да одобрят членството на двете държави в Алианса. Става дума за 7 държави, тъй като в момента страните членки на НАТО са тридесет.

По-рано през деня Байдън проведе телефонен разговор с финландския президент Саули Нинистьо и с шведския премиер Магдалена Андерсон, за да обсъдят ратифицирането на кандидатурите им.

Миналата седмица Сенатът на САЩ гласува за ратифицирането на протоколите за членство в НАТО на Финландия и Швеция. Инициативата беше подкрепена от 95 сенатори, а само един беше против.

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

Столтенберг обяви, че това е исторически момент

Припомняме, че Финландия и Швеция подадоха молба за членство в НАТО на 18 май - на фона на ескалацията на военните действия в Украйна.