Сенатът на САЩ гласува за ратифициране на присъединяването на Финландия и Швеция към Северноатлантическия съюз - НАТО, съобщи АП.

Така 95 от 100 сенатори подкрепиха членството на тези страни в НАТО, а един гласува против. За одобрението на Сената бяха необходими минимум 67 гласа. Гласуването беше излъчено на уебсайта на Сената.

Финландия получи подкрепа от САЩ

Финландия получи подкрепа от САЩ

Мерки срещу руската агресия

"Сенатът ще говори с един глас на двупартийна основа и ще укрепи западния съюз в лицето на нарастващия авторитаризъм", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.

Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати протоколите за приемането на Финландия и Швеция в НАТО за одобрение от Сената на САЩ през юли. Според американското законодателство процедурата по ратификация се извършва от президента на страната, а Сенатът дава своето одобрение. По-късно Камарата на представителите на САЩ одобрява резолюция в подкрепа на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

Швеция и Финландия подписаха протокол за присъединяване към НАТО

Столтенберг обяви, че това е исторически момент

Финландия и Швеция ще станат официално членове на НАТО, след като всички държави членки ратифицират протоколите за присъединяване.

Протоколите за присъединяване трябва да бъдат ратифицирани от всички държави членки", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Документите за присъединяване на Финландия и Швеция вече са ратифицирани от парламентите на 23 от 30-те държави членки на Алианса.

Финландия и Швеция подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май.

Турция блокира обсъжданията по заявленията, но по-късно оттегли възражението си. На 29 юни ръководството на алианса реши да покани страните да се присъединят към него.

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Турция се закани да замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Ако двете страни не спазят обещанията си към Анкара за борба с тероризма