Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда подписа изпълнителна заповед, насочена към засилване на отчетността на полицията, съобщи The Washington Times.

Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

45-годишният Шовин пледира невинен...

Той обеща да продължи усилията за обновяване на полицейските управления в цялата страна, въпреки че демократите в Сената се отказаха от преговорите за цялостно законодателство за реформа на полицията миналата есен.

Заповедта на президента, която призовава за акредитация на националната полиция и създаване на национална база данни за проследяване на основните дисциплинарни действия срещу служители, отбеляза втората годишнина от смъртта на чернокожия Джордж Флойд от ръцете на полицията в Минеаполис.

"Обещах на семейство Флойд, наред с други, че името на Джордж няма да бъде просто хаштаг", каза президентът. — Името на баща ти ще бъде известно дълго време.

Осъдиха Дерек Шовин на 22.5 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

Осъдиха Дерек Шовин на 22.5 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

Взети са предвид утежняващите вината обстоятелства…

Байдън заяви, че изпълнява това обещание, като подписва заповедта, както и че с вицепрезидента Камала Харис "ще продължат заедно с нашите приятели в Конгреса, за да получат смислено законодателство за реформа на полицията на бюрото ми възможно най-бързо, отвъд това, което правим тук."

Новата изпълнителна заповед, макар и обвързваща само за федералните правоприлагащи органи, има за цел допълнително да насърчи държавните и местните полицейски управления да актуализират стандартите за обучение и да поставят ограничения върху определени тактики чрез субсидии на Министерството на правосъдието. Освен това ще ограничи продажбата на определено военно оборудване на местните отдели.

Полицаят, осъден за убийството на Джордж Флойд, иска преразглеждане

Полицаят, осъден за убийството на Джордж Флойд, иска преразглеждане

Дерек Шовин беше признат за убийството на Джордж Флойд

Харис каза, че изпълнителната заповед "не е заместител на закон".

"Нито постига всичко, което знаем, че трябва да бъде направено", каза тя. "Но това е необходима и отдавна насрочена, критична стъпка напред. Още веднъж аз и президентът призоваваме Сената на Съединените щати да приеме Закона за правосъдието и полицията на Джордж Флойд.

Флойд почина в болница вечерта на 25 май 2020 г., след задържане от полицията. По време на ареста полицаят Дерек Шовин над 9 минути е притискал коляно към шията на поваления на земята Флойд, който нееднократно е повтарял "Не мога да дишам".

Гибелта Флойд доведе до масови протести в стотици американски градове и породи движението "Животът на черните има значение".

През април 2021 г. съдът постанови, че Шовин е виновен за непреднамерено убийство по три различни теста от наказателното законодателство.

Съдията Питър Кейхил обоснова произнесената присъда с документ от 22 страници. По думите му, той се е водил от закона, а не от емоции или от общественото мнение, което настояваше за сурово наказание. Той заяви, че чувства болката на семейството на Флойд.

Тръгна делото за убийството на Джордж Флойд

Тръгна делото за убийството на Джордж Флойд

Дерек Шовин е заплашен от 40 години затвор

Съдът в щата Минесота постанови 22 години и 6 месеца затвор за бившия полицай