Съдът в щата Минесота постанови 22 години и 6 месеца затвор за бившия полицай Дерек Шовин, признат за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи "Свободна Европа".

Гибелта Флойд през май миналата година стана доведе до масови протести в стотици американски градове и породи движение "Черните животи имат значение".

През април съдът постанови, че Шовин е виновен за непреднамерено убийство по три различни теста от наказателното законодателство.

Съдията Питър Кейхил обоснова произнесената присъда с документ от 22 страници. По думите му, той се е водил от закона, а не от емоции или от общественото мнение, което настояваше за сурово наказание. Той заяви, че чувства болката на семейството на Флойд.

Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

45-годишният Шовин пледира невинен...

При постановяването на присъдата, която е една от най-тежките срещу бивш полицай за убийство при задържане, са взети предвид утежняващите вината обстоятелства, като злоупотреба с правомощия и поругаване на човешкото достойнство на Флойд. Същевременно тя е по-лека от поисканата от прокуратурата, която пледираше за 30 години затвори.

Преди произнасянето на присъдата Шовин изрази съболезнования към семейството на Флойд, но не призна вината си.

Прокуратурата иска 30 години затвор за Дерек Шовин

Прокуратурата иска 30 години затвор за Дерек Шовин

Полицаят, осъден за убийството на Джордж Флойд, иска условна присъда

Представители на семейството заявиха, че истинската справедливост ще бъде постигната, ако подобни престъпления престанат да се извършват.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според него постановената присъда е адекватна.

Флойд почина в болница вечерта на 25 май 2020 г., след задържане от полицията. По време на ареста Шовин над 9 минути е притискал коляно към шията на поваления на земята Флойд, който нееднократно е повтарял "Не мога да дишам".