Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне в Белия дом с афганистанския президент Ашраф Гани и Абдула Абдула, председател на Висшия съвет за национално помирение в Афганистан, на 25 юни. Това съобщиха от Белия дом в неделя, цитирани от "Ройтерс".

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

САЩ ще останат в Афганистан на дипломатическо ниво

Белият дом с нови планове за Кабул

"Президентът Байдън очаква с нетърпение срещата с президента на Афганистан Ашраф Гани и ръководителя на Върховния съвет за национално помирение, Абдула Абдула в Белия дом на 25 юни 2021 г., гласи изявлението на секретаря на пресцентъра на щаба на Вашингтон Джен Псаки.

Предстоящото посещение ще подчертае силното партньорство между САЩ и Афганистан на фона на продължаващото намаляване на военното присъствие на САЩ в Афганистан. Съединените щати се ангажират да подкрепят афганистанския народ чрез предоставяне на дипломатическа, икономическа и хуманитарна помощ и ще продължават да се ангажират активно с афганистанското правителство, за да гарантират, че тази държава никога повече няма да стане рай за терористични групи. Съединените щати продължават да подкрепят изцяло продължаващия мирен процес и призовават всички страни в Афганистан да се включат конструктивно в преговорите за прекратяване на конфликта, каза още Псаки.

13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

От април насам

Припомняме, че американските войски и техните съюзници в НАТО трябва да напуснат Афганистан през юли, преди крайния срок от 11 септември, определен от президента Джоузеф Байдън. Това разкри преди месец в. "Ню Йорк таймс".

Пентагонът все още не е определил как ще се справи с терористичните заплахи като Ал Кайда след изтеглянето на американските войски. Също така Пентагонът не получи съгласието на съюзниците за преместване на американските войски в близките страни.

Байдън заяви, че САЩ са изпълнили мисията си в Афганистан и започват да изтеглят войските си от страната. Китайското външно министерство разкритикува решението.

През 2020 г. САЩ и радикалното афганистанско движение "Талибан" подписаха мирно споразумение за първи път след повече от 18 години война. Според споразуменията американските войски трябва да напуснат Афганистан до 1 май. Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да преразгледа споразуменията с талибаните.

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

САЩ може да преместят войските от Афганистан в Узбекистан и Таджикистан

Двете страни от Централна Азия граничат с Афганистан

Американската операция в Афганистан започна в отговор на терористичната атака на 11 септември 2001 г.

Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай смята, че Съединените щати и техните съюзници напускат страната му в състояние на пълна катастрофа, но заяви в интервю за "Асошиейтед прес" в неделя, че "ще бъдем по-добри без тяхното военно присъствие. "

Чуждестранните сили дойдоха тук преди 20 години с ясната цел да се борят с екстремизма и да донесат стабилност, каза Карзай, но в момента екстремизмът е на най-високата точка. Те се провалиха. Карзай вярва, че афганистанците трябва да защитават нашата собствена държава и да се грижат за собствения си живот.