Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще посрещнат южнокорейския президент Юн Сук-йел и първата дама Ким Кеон-хи в Белия дом на официално държавно посещение в края на април. Това обяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от Си Ен Ен.

Това ще бъде второто държавно посещение от президентството на Байдън, което ще подчертае близките връзки между САЩ и Южна Корея. То ще се проведе на 26 април.

"Предстоящото посещение отбелязва 70-ата годишнина на съюза между САЩ и Корея, който е от решаващо значение за напредъка по отношение на мира, стабилността и просперитета за нашите две страни, Индо-Тихоокеанския регион и целия свят", изтъкна Жан-Пиер.

"Президентът Байдън и президентът Юн ще подчертаят важността и трайната сила на железния съюз между САЩ и Корея, както и непоколебимата ангажираност на Съединените щати към Корея. Двамата държавни глави ще обсъдят нашата обща решимост да задълбочим и разширим своите политически, икономически отношения и връзките между хората", допълни тя.

Байдън и Юн Сук Йел обмислят още военни учения на фона на напрежението в Северна Корея

Байдън и Юн Сук Йел обмислят още военни учения на фона на напрежението в Северна Корея

Двамата лидери осъдиха остро ядрените опити на КНДР

Визитата ще включва и официална вечеря. Държавното посещение в Белия дом традиционно включва официални церемонии, двустранни срещи и вечеря с черни вратовръзки.

Преди това Байдън беше домакин на френския президент Еманюел Макрон. Неговата визита се състоя през декември.

През изминалата година президентите на САЩ и Южна Корея се срещнаха многократно, включително по време на посещения в Камбоджа и Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Байдън се срещна с Юн и по време на първото си пътуване до Азия като президент през май 2022 г. - среща, която се състоя дни след встъпването в длъжност на Юн.

САЩ и Южна Корея ще проведат най-мащабното учение от пет години насам

САЩ и Южна Корея ще проведат най-мащабното учение от пет години насам

Северна Корея дрънка оръжие