Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън предупреди, че поведението на Доналд Тръмп "легитимира тъмната страна на човешката природа". Той направи това по време на посещение в американския щат Уисконсин, където разговаря по телефона с Джейкъб Блейк, чернокож, който беше прострелян от бял полицай, което възобнови протестите в САЩ срещу системния расизъм, съобщава "Гардиън".

В продължение на близо 90 минути след кацането в щата Байдън и съпругата му Джил се срещнаха насаме с бащата на Блейк Джейкъб Блейк-старши, майка му Джулия Джаксън, братята и сестрите му и някои членове на адвокатския му екип в стая на летището в град Милуоки.

Байдън към Тръмп: Ограничи "Туитър" и помогни на училищата

Байдън към Тръмп: Ограничи "Туитър" и помогни на училищата

Президентът винаги е много активен в социалната мрежа

Блейк, за когото Байдън каза, че е освободен от интензивното отделение, се е включил в разговора в продължение на близо 15 минути от болницата. Семейството на Блейк заяви, че той е парализиран от кръста надолу, след като беше прострелян седем пъти в гърба от полицията, докато са се опитвали да го арестуват миналия месец в град Кеноша, Уисконсин.

"Той говори за това как нищо няма да го победи - как дали ще ходи отново или не, той няма да се откаже", каза Байдън за разговора им.

Стрелбата срещу Блейк последва лято на често фатални срещи между полицията и чернокожи американци и превърна Кеноша в епицентър на националния дебат за полицейската бруталност и расовата несправедливост.

Тръмп наричал загинали американски войници "тъпанари" и "загубеняци"

Тръмп наричал загинали американски войници "тъпанари" и "загубеняци"

Включително и погребани във Франция по време на Първата световна война

Пътуването на Байдън до Уисконсин, първото му, откакто беше номиниран от Демократическата партия за кандидат-президент, целеше да създаде ярък контраст с президента, който посети Кеноша във вторник. Байдън каза, че търсел общ език, докато Тръмп стимулирал разделението.

Припомняйки коментарите на Тръмп след насилието, предизвикано от бели расисти в Шарлътсвил през 2017 г., когато той каза, че има "много чудесни хора и от двете страни", Байдън подчерта, че президентът активно възпрепятствал расовия прогрес.

"Никой президент никога не е казвал нещо подобно", настоя Байдън и добави: "Подчертавам обаче, че не всичко е по негова вина. Ала това легитимира тъмната страна на човешката природа."

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

В САЩ вярват, че е решен да си запази властта на всяка цена

Пренебрегвайки възраженията на местните власти, които се опасяваха, че присъствието му ще разпали и бездруго напрегнатата ситуация, Тръмп използва посещението, за да подчертае своето твърдо послание по проблема с престъпността и да защити полицията, отхвърляйки настоятелните молби на протестиращите за реформа. Той нито веднъж не спомена името на Блейк, а вместо това се фокусира върху уличното насилие, избухнало заедно с мирни протести, за което той хвърли вината върху водещи фигури на демократите.

По-рано вчера мениджърът на предизборния щаб на Тръмп Бил Степиън определи посещението на Байдън като неподходящо, обвинявайки го, че "вкарва политика в действително сериозна ситуация, която президентът помогна да бъде разрешена".

Тръмп в Кеноша: Бунтовете са антиамерикански, няма системен расизъм в полицията

Тръмп в Кеноша: Бунтовете са антиамерикански, няма системен расизъм в полицията

Гражданите на САЩ "искат да видят закон и ред", а не "домашен тероризъм"