Служители на американското разузнаване започнаха да провеждат брифинги, включително за Русия и Китай, за Джоузеф Байдън, който се очаква да бъде кандидат за демократи за предстоящите президентски избори в САЩ. Той направи съответното изявление в петък по време на среща с привърженици чрез видеовръзка.

Бившият вицепрезидент на САЩ, цитиран от Блумбърг и Асошиейтед прес, заяви, че "е информиран отново". През юни той каза, че все още не е започнал редовно да получава информация от разузнаването.

Джо Байдън спечели първичните избори в Пуерто Рико

Джо Байдън спечели първичните избори в Пуерто Рико

Той представи план как да спаси засегнатата от коронавируса икономика

Байдън каза, че получената от него информация се отнася по-специално към опитите, приписани на Русия, "да лиши изборен процес на САЩ от легитимност". "Китай и други фактори също се опитват да лишат от доверие за резултатите от изборите", каза той.

Американските разузнавателни агенции обвиняват Русия за намеса в изборния процес на САЩ през 2016 г. Почти две години бившият шеф на ФБР Робърт Мюлер разследва тези предполагаеми опити за влияние. На 18 април 2019 г. министерството на правосъдието на САЩ публикува своя окончателен доклад, в който специалният прокурор призна, че не открива конспирация за спечелилия изборите Доналд Тръмп с Руската федерация.

Самият Тръмп многократно отрече подозрения за всякакви незаконни контакти с руски служители по време на президентската кампания. Москва също нарече като неоснователни твърдения за опити да се повлияе на хода на изборите в САЩ.

Берлин: Европа да не разчита на САЩ за отбраната си и при Джо Байдън

Берлин: Европа да не разчита на САЩ за отбраната си и при Джо Байдън

Това предупреди германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер

Кандидатите за президент са информирани от разузнаването след националните партийни конвенции. Тази традиция се заражда през 1952 г. при Хари Труман. Той предлага разузнаването да информира кандидата от Републиканската партия Дуайт Айзенхауер, така че той да получи представа за разузнавателни данни за основните международни проблеми.

Националната конвенция на Демократическата партия на Съединените щати, на която Байдън ще бъде посочен като кандидат за най-високата държавна длъжност, ще се проведе на 17-20 август в Милуоки (Уисконсин). Президентските избори са насрочени за 3 ноември.