Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с външния министър на Китай Ван И в петък. Toва съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом. 

Двете страни се стремят да изгладят отношенията си преди евентуално посещение на китайския лидер Си Дзинпин.

"Президентът подчерта, че както Съединените щати, така и Китай трябва да управляват отговорно конкуренцията в отношенията и да поддържат отворени линии за комуникация, се казва в изявление след срещата. Той подчерта, че Съединените щати и Китай трябва да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства", се добавя в съобщението.

Китай към САЩ: Задълбоченият диалог може да осигури стабилни връзки

Китай към САЩ: Задълбоченият диалог може да осигури стабилни връзки

Вашингтон се надява, че Пекин може да използва влиянието си върху Иран, за да предотврати ескалация Близкия изток

Припомняме, че по-рано в петък Ван И се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Съединените щати и Китай имат разногласия и се нуждаят от "задълбочен" и "изчерпателен" диалог, за да намалят недоразуменията и да стабилизират връзките, каза той. 

Ван каза, че двете страни споделят важни общи интереси и предизвикателства, които трябва да разрешат заедно.

"Следователно Китай и Съединените щати трябва да водят диалог. Не само трябва да възобновим диалога, диалогът трябва да бъде задълбочен и всеобхватен", каза Уан, говорейки чрез преводач.

Диалогът ще спомогне за намаляване на недоразуменията, ще спомогне за стабилизиране на отношенията и "връщането им в коловоза на здравословно, стабилно и устойчиво развитие", каза той.

Блинкън отговори: "Съгласен съм с казаното от външния министър".

Преди Ван да говори, Блинкън каза, че очаква с нетърпение конструктивни разговори с китайския си колега.

Китай и САЩ изглежда подновяват военния диалог въпреки споровете за Тайван и Южнокитайско море

Китай и САЩ изглежда подновяват военния диалог въпреки споровете за Тайван и Южнокитайско море

Ву Сиан: Китай отдава голямо значение на развитието на отношенията

Тридневното посещение на Ван е последното в поредица от дипломатически ангажименти между двамата стратегически съперници, докато те се стремят да управляват различията си, за да избегнат конфликт. Пътуването основно е да се подготви за очакваната среща на върха между президента Джо Байдън и президента Си Дзинпин през ноември.

Приоритетът на администрацията на Байдън с Пекин беше да предотврати прерастването в конфликт на интензивната конкуренция между двете най-големи икономики и разногласията по множество въпроси - включително търговията, Тайван и Южнокитайско море.

Въпреки това, докато и Пекин, и Вашингтон са говорили за търсене на области, в които могат да работят заедно, а Си каза в сряда, че Китай е готов да си сътрудничи по глобалните предизвикателства.

Политически анализатори в Китай и САЩ казват, че и двете страни споделят интерес от предотвратяване на по-широка война в Близкия изток и че Китай, като основен купувач на петрол, може да упражни значително влияние върху Иран.