Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че отношенията на собственика на Twitter и главен изпълнителен директор на Tesla и нов собственик на "Туитър" Илън Мъск с други страни "заслужава да бъдат проучени". В същото време, той не уточни как точно трябва да бъде направено това, съобщи CNN.

"Мисля, че сътрудничеството или техническите отношения на Илон Мъск с други страни заслужава да бъдат разгледани, независимо дали той прави нещо неподходящо, каза Байдън, попитан дали Мъск е заплаха за националната сигурност. Има много начини. Но това е всичко, което ще кажа. "

По-рано Bloomberg съобщи, като цитира свои източници, че служители на администрацията на Байдън са обсъждали евентуални проверки на някои от начинанията на Мъск за заплахи за националната сигурност, включително придобиването на "Туитър" . Попитана от CNN тогава, администрацията отхвърли съобщенията.

"Не знаем за подобни разговори", каза в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън. Говорител на Министерството на финансите каза, че Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати "не коментира публично транзакции, които може или не може да преглежда" според закона и практиката.

Мъск финализира сделката с "Туитър"

Мъск финализира сделката с "Туитър"

Старото ръководство е уволнено

Сред капиталовите инвеститори, които се ангажираха да осигурят финансиране, за да помогнат на Мъск да финансира сделката, са няколко чуждестранни субекта, включително суверенният фонд на Катар и принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал, който вече беше един от най-големите инвеститори и преди.

Припомняме, че Мъск обеща да възстанови инструментите за модериране на съдържание в социалната мрежа тази седмица.

Мъск се е ангажирал да възстанови инструментите по време на виртуална среща с ръководителите на водещи американски организации за расова справедливост. Според агенцията, предприемачът също така е помолил представители на организации да се присъединят към неговия съвет за модериране на съдържание, който ще се занимава с обработката на изявления в платформата.

На 27 октомври Мъск приключи сделката за закупуване на Twitter, която притежава едноименната социална мрежа.

Еврокомисар към Мъск: "Туитър" ще играе по правилата ни

Еврокомисар към Мъск: "Туитър" ще играе по правилата ни

Тиери Бретон се надява "Туитър" да не допуска реч на омразата

Мъск вече обяви промените, които смята да предприеме. Сред тях са драстично съкращение на персонала на компанията, както и въвеждането на такса от 8 долара на месец за синия знак, доказващ автентичността на акаунт.

Очаква се новият собственик да прекрати практиката за постоянно блокиране на потребителите. Предприемачът обяви, че създава специален съвет, който ще проучи въпроса за модерирането.

Той отбеляза, че съветът за модериране на съдържание в социалните медии ще включва представители на различни правозащитни организации и малцинства, които са изправени пред "насилие, подхранвано от омраза".