Президентът на САЩ Джо Байдън в петък предупреди, че силите, които стоят зад щурма в в Капитолия миналата година, остават и днес заплаха за демокрацията, съобщи АФП.

"Важно е американският народ да разбере какво наистина се е случило и да разбере, че същите сили, които доведоха до 6 януари, остават и днес", каза той по време на обръщение в Лос Анджелис, където беше домакин на срещата на върха на Американските държави.

Забележките на президента дойдоха след изслушване в Конгреса в четвъртък, при което беше обвинен бившият президент Доналд Тръмп в "опит за преврат", който предизвика насилието в Капитолия.

Тръмп няма да е в центъра на разследването за щурма над Капитолия

Тръмп няма да е в центъра на разследването за щурма над Капитолия

Следващото публично изслушване ще се проведе на 9 юни

"Щурмът от 6 януари е една от най-мрачните глави в историята на нашата нация. Брутално нападение срещу нашата демокрация, брутална атака срещу правоприлагащите органи, някои тогава загубиха живота си", каза той.

Байдън призова американците да "защитят нашата демокрация", като изтъкна, че битката за душата на страната "далеч не е спечелена".

Комисията на Камарата на представителите, която разследва събитията, провежда изслушвания месец, за да изложи първоначалните си констатации от едногодишната си работа.

Законодателите предоставиха видеозаписни показания от сътрудници на Тръмп и членове на семейството, които според тях разкриват дълбок  заговор, организиран от бившия президент за отмяна на резултата от изборите през 2020 г., спечелени от Байдън.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която също беше в Лос Анджелис за срещата на върха, каза, че е окуражена от изслушването.

Адвокат на Тръмп давал 9 часа показания пред сенатска комисия

Адвокат на Тръмп давал 9 часа показания пред сенатска комисия

Рудолф Джулиани беше разпитан за безредиците от 6 януари

"Целта на комисията е да търси истината и да направи това по начин, който гарантира, че никога повече никой няма да си помисли, че е добре да има преврат", каза тя.

Тя обвърза усилията за подкрепа на Украйна, докато се бори с руска инвазия.

"Говорим за победа за демокрация", каза тя.