Рудолф (Руди) Джулиани, някогашният личен адвокат на бившия президент Доналд Тръмп и главен архитект на опита му да подмени резултатите от изборите през 2020 г., се е срещнал в петък с комисията за разследване на безредиците от 6 януари 2021 г., съобщиха двама източници на Си Ен Ен.

Първоначалните показания на Джулиани пред комисията бяха отложени, след като бившият кмет на Ню Йорк поиска да запише интервюто, както с аудио, така и с видео. По това време адвокатът на Джулиани Робърт Костело заяви, че комисията е отхвърлила това искане.

Байдън: Щурмът на 6 януари беше опит за държавен преврат

Байдън: Щурмът на 6 януари беше опит за държавен преврат

Опит да се наложи волята на тълпата над вота на народа...

Въпреки че Джулиани се отказа от първоначалните показания, двете страни продължиха да преговарят за явяване, което доведе до виртуално явяване в петък, продължило повече от девет часа, твърдят източниците.

Костело е отказал коментар в петък. Говорител на комисията също отказа да коментира показанията на Джулиани.

Централна фигура в неуспешния опит на Тръмп да обърне изборите през 2020 г. Джулиани беше призован от комисията през януари и чрез адвоката си се свърза с депутатите относно обхвата на призовката и дали може да успее да изпълни някои искания.

Комисията, разследваща атаката от 6 януари, за първи път призова действащ член на Конгреса

Комисията, разследваща атаката от 6 януари, за първи път призова действащ член на Конгреса

Твърди се, че републиканецът Скот Пери е помагал на Тръмп в щурма

В своята призовка комисията твърди, че Джулиани "активно е популяризирал твърденията за изборни измами от името на бившия президент и се е опитвал да убеди щатските законодатели да предприемат стъпки за отмяна на изборните резултати".

В призовката се посочва също, че Джулиани е бил в контакт с Тръмп и членове на Конгреса "относно стратегии за забавяне или отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.".

Няколко високопоставени лица от вътрешния кръг на Тръмп доброволно са разговаряли с комисията през последните седмици и месеци. В началото на месец май Доналд Тръмп-младши се срещна с комисията.

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Още 6 призовки за хора на Тръмп заради щурма от 6 януари

Комисията разследва случилото се в Капитолия

Дъщерята на Тръмп и бивш старши съветник в Белия дом Иванка Тръмп пък беше разпитвана близо осем часа миналия месец; нейният съпруг и бивш старши съветник в Белия дом Джаред Къшнър също се е срещал с комисията.