Комисията на Камарата на представителите, разследваща щурма от 6 януари в Капитолия, поиска първо интервю с настоящ член на Конгреса - републиканеца Скот Пери от щата Пенсилвания. Това съобщиха комисията в понеделник, цитирани от АП.

Демократичният председател на комисията, представителя на щата Мисисипи, Бени Томпсън, изпрати писмо до Пери, в което пише, че са получени доказателства, които им дават основание да говорят с него за взаимодействията му с бившия президент Доналд Тръмп в дните до 6 януари.

Камарата на представителите обвини екссътрудника на Тръмп Медоус в неуважение към Конгреса

Камарата на представителите обвини екссътрудника на Тръмп Медоус в неуважение към Конгреса

Казусът ще бъде предаден на Министерството на правосъдието

Твърди се, че Пери и други републиканци са се срещнали с Тръмп, за да обсъдят начините, по които биха могли да спрат сертифицирането на изборните резултати на 6 януари. Твърди се, че Пери е запознал Тръмп с тогавашния помощник на главния прокурор Джефри Кларк, за да изпълнят плана си.

Пери твърди, че той, Тръмп и Кларк са се срещнали и са обсъдили опасенията, които са имали относно сигурността и валидността на изборите. Той също така публично оспори и отказа да приеме победата на президента Джо Байдън на изборите.

Преди това комисията гласува за неуважение към Кларк след показания, в които той отказа да отговори на въпроси.

От офиса на Пери не са изпратили коментар.

Панелът вече е интервюирал около 300 души. Няколко сътрудници на Тръмп вече бяха обвинени в неуважение заради отказ да сътрудничат.

Доналд Тръмп съди главния прокурор на Ню Йорк

Доналд Тръмп съди главния прокурор на Ню Йорк

В опит да спре разследване срещу бизнеса му

Те се позоваха на иска на Тръмп за привилегията на изпълнителната власт, позволяваща на президентите да засекретят определени разговори.

В същото време пореден участник в бунтовете получи присъда за действията си. Той отива в затвора за близо 4 години.